Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

University of Applied Sciences

Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

(B Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Vind je organismen, bacteriën en virussen niet eng maar interessant? Ben je gek op proefjes en voel je je helemaal thuis in een laboratorium? Dan is de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek jouw studie!

 • Je maakt grote kans op een baan.
 • Je kunt een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.
 • Je kunt je stage en zelfs je afstudeeropdracht doen in het buitenland.
 • Je doet praktijkervaring op in ons goed uitgeruste laboratorium.
 • Je kunt je specialiseren in duurzame grondstoffen en een 'groene' economie.

Loopbaan

Met het hbo-diploma Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek op zak maak je grote kans op een baan als onderzoeker in de biologie of biochemie. Je kunt alle kanten op: de gezondheidszorg, farmaceutische industrie, een universiteit, onderzoeksinstituut of het bedrijfsleven in binnen- en buitenland.

Verantwoordelijk werk

Als (bio)medisch analist heb je verantwoordelijk en interessant werk. Met jouw vakkennis, grondige manier van werken en oog voor detail zorg jij ervoor dat onderzoek tot in de puntjes nauwkeurig opgezet en uitgevoerd wordt. De resultaten worden bijvoorbeeld gebruikt voor de bestrijding van ziektes of de aanpak van milieuproblemen. Jouw werk kan dus van grote invloed zijn op de maatschappij.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • onderzoeker of research medewerker
 • product developer
 • medisch onderzoeker
 • research chemist
 • kwaliteitsmanager
 • industrial engineer

Opleiding

De opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek gaat over onderzoek van materiaal van mensen, dieren en planten. Maar ook over statistiek en innovatieve apparatuur. In vier jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.

Jaar 1

Kennismaking met het vak

In de propedeusefase maak je kennis met het vak Life Science. De specialisatierichtingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemie komen allebei aan bod. In kleine groepjes werk je aan praktijkopdrachten. Je krijgt vakken als biochemie, biologie, wiskunde en informatica. Pas na anderhalf jaar kies je je specialisatie. Zo ga je met een brede basis het vervolg van je studie in. Meer over de inhoud van het eerste jaar.

Jaar 2

Verdieping leerstof

Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Je doet zelfstandig allerlei onderzoeken in het laboratorium. Halverwege het jaar beslis je of je verder wilt in Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek of in Chemie. Je kiest je eigen aandachtsgebieden. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in kunststoftechnologie, dan kun je daar extra aandacht aan besteden. Meer over de inhoud van het tweede jaar.

Jaar 3

Professionalisering

In het onderzoeken en analyseren van medische en biologische processen ontwikkel je je steeds meer tot een echte professional. Je volgt vakken als microbiologie, klinische chemie, hematologie, immunologie en medische laboratoriumtechnieken. Je studeert samen met buitenlandse studenten en volgt vakken in het Engels. Meer over de inhoud van het derde jaar.

Jaar 4

Afstudeerfase

Je loopt stage in binnen- of buitenland en rondt de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht, waarin een probleem centraal staat. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! Meer over de inhoud van het vierde jaar.

Meer weten over de inhoud van de opleiding en de vakken die je volgt? Bekijk de opleidingsinhoud van Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals management- en presentatietechnieken en leer je hoe je een onderzoek moet opzetten. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten werken.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Download de brochure Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek.

Specialisatie

Minors

Het derde jaar kun je kiezen voor minors: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm. Voorbeelden zijn: Biochemie en Microbiologie.

Benodigd diploma

Voor de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • N&T,
  • N&G,
 • vwo
  • N&T,
  • N&G,
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen
  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Economie en Administratie of Handel en Ondernemerschap? Dan moet je met ingang van studiejaar 2015-2016 aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Vrijstelling

Voor mbo-niveau 4 (mlo) en vwo NT of NG kunnen vrijstellingen worden verleend. Vraag ernaar bij iStudy: (058) 244 11 00.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Emmen

Taal

Nederlands, Engels

Kosten

Kosten opleiding Biologie en Medische Laboratoriumonderzoek
soort kostenbedragperiode
wettelijk collegegeld*) € 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers € 300,- opleiding

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com