Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Chemie.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Chemie.

University of Applied Sciences

Chemie

(B Chemie)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Is jouw favoriete schoolvak scheikunde? Ben je nieuwsgierig, nauwkeurig en gek op proefjes? Dan is de opleiding Chemie jouw studie!

 • Je maakt grote kans op een baan.
 • Je kunt een belangrijke bijdrage leveren aan wetenschappelijk onderzoek.
 • Je kunt je stage en zelfs je afstudeeropdracht doen in het buitenland.
 • Je doet praktijkervaring op in ons goed uitgeruste laboratorium.
 • Je kunt je specialiseren in duurzame grondstoffen en een 'groene' economie.

Loopbaan

Met het hbo-diploma Chemie op zak maak je grote kans op een baan in de chemie. Je kunt alle kanten op: de gezondheidszorg, farmaceutische industrie, levensmiddelenindustrie, een chemisch concern, onderzoeksinstituut, milieuafdeling van de overheid of universiteit. In binnen- of buitenland.

Verantwoordelijk werk

Als chemisch analist heb je boeiend en verantwoordelijk werk. Je houdt je vooral bezig met het verbeteren van producten en processen. Je bent in staat stoffen tot in het diepst van hun werking te analyseren. Je kunt een bijdrage leveren aan de maatschappij, bijvoorbeeld door mee te werken aan het samenstellen van medicijnen of door onderzoek te doen naar milieuverontreinigende stoffen of duurzame kunststoffen.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • onderzoeker of research chemist
 • product developer
 • kwaliteitsmanager
 • industrial engineer

Opleiding

De opleiding Chemie gaat over het analyseren en samenstellen van stoffen. Over moleculen, organische verbindingen, kunststoftechnologie en chemische processen. In vier jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.

Jaar 1

Kennismaking met het vak

In de propedeusefase maak je kennis met het vak Life Science. De specialisatierichtingen Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek en Chemie komen allebei aan bod. In kleine groepjes werk je aan praktijkopdrachten. Je krijgt vakken als biochemie, biologie, wiskunde en informatica. Pas na anderhalf jaar kies je je specialisatie. Zo ga je met een brede basis het vervolg van je studie in. Meer over de inhoud van het eerste jaar.

Jaar 2

Verdieping leerstof

Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Je doet zelfstandig allerlei onderzoeken in het laboratorium. Halverwege het jaar beslis je of je verder wilt in Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek of in Chemie. Je kiest je eigen aandachtsgebieden. Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in kunststoftechnologie, dan kun je daar extra aandacht aan besteden. Meer over de inhoud van het tweede jaar.

Jaar 3

Professionalisering

In het onderzoeken en analyseren van stoffen en hun samenstelling ontwikkel je je steeds meer tot een echte professional. Je houdt je bezig met thema's als fysische chemie, chemische technologie en immunologie. Je studeert samen met buitenlandse studenten en volgt vakken in het Engels. Meer over de inhoud van het derde jaar.

Jaar 4

Afstudeerfase

Je loopt stage in binnen- of buitenland en rondt de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht, waarin een probleem centraal staat. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! Meer over de inhoud van het vierde jaar.

Meer weten over de inhoud van de opleiding en de vakken die je volgt? Bekijk de opleidingsinhoud van Chemie.

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals management- en presentatietechnieken en leer je hoe je een onderzoek moet opzetten. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten werken.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Download de brochure Chemie.

Specialisatie

Minors

Het derde jaar kun je kiezen voor minors: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm. Een voorbeeld is Duurzame Kunststoffen. In deze minor doe je kennis op over het toepassen en duurzaam verwerken van kunststof materialen. 

Benodigd diploma

Voor de opleiding Chemie heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • N&T,
  • N&G
 • vwo
  • N&T,
  • N&G
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen
  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Economie en Administratie of Handel en Ondernemerschap? Dan moet je met ingang van studiejaar 2015-2016 aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Vrijstelling

Voor mbo-niveau 4 (mlo) en vwo NT of NG kunnen vrijstellingen worden verleend. Vraag ernaar bij iStudy: (058) 244 11 00.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Chemie studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Emmen

Taal

Nederlands, Engels

Kosten

Kosten opleiding Chemie
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers € 300,- opleiding

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Chemie het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com