Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Commerciële Economie (AD).

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Commerciële Economie (AD).

University of Applied Sciences

Commerciële Economie

(Ad Commerciële Economie)

Associate degree, voltijd

visual page

In het kort

Ben je ondernemend en wil je graag aan de slag in een commerciële functie? Het liefst in een moderne en uitdagende, technische werkomgeving. En wil je hier graag in twee jaar tijd voor klaargestoomd worden? Dan is de Associate degree-opleiding Commerciële Economie (CE) jouw studie!

 • Je wordt in twee jaar opgeleid tot specialist in marketing en sales.
 • Je volgt een opleiding die in samenwerking met het bedrijfsleven ontwikkeld is.
 • Je start en runt tijdens je studie samen met andere studenten een eigen bedrijf.
 • Je doet veel praktijkopdrachten.
 • Je kunt met je diploma eenvoudig doorstromen in de Bachelor Degree-opleiding Commerciële Economie.

Loopbaan

Met het Associate degree-diploma Commerciële Economie op zak kun je aan de slag bij een marketingadviesbureau, in de reclamewereld, in het bedrijfsleven, bij commerciële bedrijven en bij non-profitorganisaties die steeds marktgerichter werken.

Opleiding

Tijdens de tweejarige Associate degree-opleiding Commerciële Economie (CE) staan marketing, sales, communicatie en ondernemen centraal. Speerpunten tijdens je studie zijn ondernemerschap en techniek. Je leert hoe je bedrijven of organisaties klantgericht kunt inrichten, hoe je de wensen en behoeften van de klanten kunt onderzoeken en welke instrumenten je hebt om daar op in te spelen. Je volgt vakken als in- en verkoop, economie, productontwikkeling en marktonderzoek. Daarnaast doe je veel praktijkopdrachten en veldwerk in je eigen regio.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In het eerste studiejaar staat het werkveld van een toekomstig Commercieel Econoom (CE) centraal. De CE-er werkt niet alleen samen binnen de eigen onderneming, maar onderhoudt ook contact met klanten, concurrenten en leveranciers. Elk van deze partijen komt in dit jaar aan bod. Daarnaast krijg je natuurlijk vakken als marketing, marktonderzoek, maar ook in- en verkoop, management, communicatie en Engels.

Jaar 2

Stage en afronding studie

Je start het tweede jaar met voldoende operationale en uitvoerende vaardigheden. Tijd dus om over te gaan naar het tactisch/strategisch niveau. Je leert hoe je kunt inspelen op wensen van de klant. De opgedane kennis en vaardigheden breng je vervolgens in de praktijk: je gaat verder met je eigen bedrijf binnen het project Jong Ondernemen. Je doet marktonderzoek en schrijft een ondernemingsplan. Het product gaan jullie daadwerkelijk introduceren op de markt. Ook krijg je nu een tweede vreemde taal: Duits.

In de tweede helft van het tweede jaar sluit je de opleiding af met een stage en een afstudeeropdracht in een bedrijf. Je maakt tijdens je stage kennis met de praktijk en voert zelfstandig de afstudeeropdracht uit. Een stage tijdens de studie heeft als voordeel dat je de onderneming goed leert kennen en goed voorbereid bent op het bedrijfsleven. Een succesvolle stage kan eventueel omgezet worden in een dienstverband.

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Je ontwikkelt vaardigheden voor het werken in een team en leert werken met studenten met verschillende culturele achtergronden. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken.

Doorleren

Heb je na twee jaar studeren de smaak te pakken? Kies dan voor doorleren in de Bachelor Degree-opleiding Commerciële Economie. Daar stap je in het derde studiejaar in. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Associate degree Commerciële Economie.

Benodigd diploma

Voor de Associate degree-opleiding Commerciële Economie heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • E&M,
  • C&M econ of m&o + WisA of WisB,
  • N&T econ of m&o,
  • N&G econ of m&o

   

  Aanvullende eisen
  Heb je een havo-diploma? Dan ben je met Economie of M&O in je pakket direct toelaatbaar. Heb je deze vakken niet in je pakket, dan kun je toegelaten worden zodra je de toelatingstoetsen positief hebt afgerond.

 • vwo
  • E&M,
  • C&M econ of m&o,
  • N&T econ of m&o,
  • N&G econ of m&o
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen
  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je met ingang van studiejaar 2015-2016 aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Vrijstelling

Heb je een vwo-diploma of een relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Vraag ernaar bij iStudy: (058) 244 11 00.


21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Commerciële Economie studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start 

September 2017
Februari 2018

Locatie

Emmen

Taal

Nederlands

Kosten

Kosten opleiding Commerciële Economie
soort kostenbedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Commerciële Economie het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com