Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Ad Hogere Hotelschool.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Ad Hogere Hotelschool.

University of Applied Sciences

Hogere Hotelschool

(Ad Hotel Management)

Associate degree, voltijd

visual page

In het kort

Hou je van afwisseling en kun je onder grote druk het hoofd koel houden? Ben je dienstverlenend en op zoek naar een uitdaging in de gastvrijheidsbranche? Vind je het leuk om met mensen uit alle hoeken van de wereld samen te werken? Maar vind je vier jaar studeren te veel? Dan is de Associate degree-opleiding Hogere Hotelschool jouw studie!

 • Je haalt in twee jaar een erkend hbo-diploma tot supervisorniveau.
 • Je maakt grote kans op een baan in de gastvrijheidsindustrie, een sterk groeiende branche.
 • Je brengt de theorie meteen in praktijk in het leerbedrijf (café-restaurant, Stenden Hotel of partnerhotels).
 • Je doet uitstekende managementervaring op.
 • 91% van de studenten raden de Hogere Hotelschool in Emmen aan.

Loopbaan

Met de Associate degree van de Hogere Hotelschool op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsbranche. Je kunt alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot de zakelijke dienstverlening. En dat in binnen- en buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Met jouw vakkennis en gevoel voor organisatie zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien: of je nu een (afdeling van een) hotelbedrijf runt, congressen organiseert of je eigen bedrijf begint.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • supervisor in een restaurant
 • sales en marketing coördinator van een hotel
 • project-coördinator bij een congresbureau
 • teamleider hotelreserveringen
 • adviseur in de financiële sector

Opleiding

De opleiding Associate degree Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management) gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In twee jaar maak je kennis met al deze gebieden, en wel tot supervisorniveau.  Je hebt dan een Associate degree in Hotel Management.

Jaar 1

Kennismaking met gastvrijheidsindustrie

In het propedeusejaar maak je kennis met de gastvrijheidsindustrie. Hoe zorg je ervoor dat een gast tevreden naar huis gaat? Je verdiept je in personeelsbeleid, marketing en financieel management van een hotel. Je krijgt theorie, maar gaat ook tien weken in de praktijk aan de slag in het nieuwe café-restaurant Stones of in een van de vele partnerhotels in Emmen en omgeving. Hier leer je alle afdelingen van een hotel kennen. Meer over de inhoud van het eerste jaar

Jaar 2

Aan de slag als supervisor en afstuderen

Je maakt de stap naar de dagelijkse aansturing: het operationele management. Je houdt je bezig met bedrijfsprocessen, marketing, budgetteren, personeel aansturen, inkoop, logistiek, onderhandelen en kwaliteitscontrole. Samen met een studiegenoot run je je eigen virtuele hotel. In het leerbedrijf klim je op naar de functie van supervisor en geef je leiding aan eerstejaars studenten. Je rondt je studie af met een innovatievoorstel bij een bedrijf in de gastvrijheidsindustrie. Meer over de inhoud van het eerste jaar

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals culturele vaardigheden, managementvaardigheden, vergader- en presentatietechnieken en krijg je les in moderne talen. Op de Hogere Hotelschool spreek je Engels, ook krijg je les en maak je je opdrachten in deze taal.

Doorleren

Wil je je na twee jaar studeren verder ontwikkelen? Kies dan voor doorleren in de opleiding Bachelor Degree Hogere Hotelschool in Leeuwarden. Daar stap je in het derde studiejaar in en word je opgeleid tot manager. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan. Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Stenden Hotel Management School, Bachelor Degree.

Open Dag

Geïnteresseerd in de Hogere Hotelschool? Kom dan naar de speciale Open Dag voor Hotel Management! Op deze kleinschalige dag krijg je een goed beeld van studeren aan de Hogere Hotelschool.

Locaties

Wil jij je opleiding volgen in een persoonlijke en kleinschalige omgeving? Dan is Hogere Hotelschool Emmen jouw plek.

Hotelschool Emmen

Op de Hogere Hotelschool in Emmen begin je met ongeveer vijftig medestudenten aan je opleiding. Dat maakt de sfeer op school heel persoonlijk en kleinschalig. Je krijgt optimale aandacht van je persoonlijke coach, de docenten en ondersteunend personeel. Maar weinig studenten in Emmen stoppen vroegtijdig met hun studie. In Emmen werkt Stenden Hogeschool samen met de verschillende horecabedrijven in de gastvrijheidsindustrie. Denk hierbij aan Attractiepark Slagharen, Landal Green Parks, Van der Valk Hotels, Hampshire Hotels en het gloednieuwe leerbedrijf café-restaurant Stones bij Emmen. Wil je een keer een dagje meelopen op de Hogere Hotelschool Emmen, maak dan eens een afspraak.

*) Deze opleiding wordt ook in Leeuwarden aangeboden.

Benodigd diploma

Wil je studeren aan de Stenden Hotel Management School, dan heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • C&M met economie of m&o
  • E&M, met 2e mvt
  • N&T, met 2e mvt
  • N&G, met 2e mvt

   

  Aanvullende eisen

  Voldoet je Havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde economie/m&o (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt Stenden Hotel Management School hier twee keer per jaar toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen. Voldoet je Havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. 

 • vwo
  • C&M
  • E&M, met 2e mvt
  • N&T, met 2e mvt
  • N&G, met 2e mvt
 • mbo
  • niveau 4

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou. Bekijk hier of jij aan de toelatingseisen voldoet. Lees hieronder de informatie over de toelatingstoetsen voor Stenden Hotel Management School.

Toelatingstoetsen Stenden Hotel Management School

Voldoe je niet aan de toelatingseisen op gebied van economie/m&o of een tweede moderne vreemde taal? Stenden Hotel Management School in Emmen heeft een eigen procedure betreft toelatingstoetsen voor taal en economie. Neem hiervoor contact op met hotelschoolemmen@stenden.com of bel het secretariaat 06 – 19 266 535.

Voor Stenden Hotel Management School in Leeuwarden dien je voordat je op een selectiedag komt, zijn geslaagd voor een of meerdere toelatingstoetsen. Voor zowel economie als taal geldt dat dit op havo eindexamenniveau is. Voor de moderne vreemde taal komt dit neer op B1 niveau.

Stenden Hotel Management School biedt zelf op twee momenten per jaar ook toelatingstoetsen aan, in oktober en februari. De eerst volgende toetsdatum is vrijdag 6 oktober 2017.

1. Taaltoets mvt

Heb je geen tweede moderne vreemde taal in je profiel, maar kan je aantonen dat je deze op havo-eindexamenniveau (B1) beheerst? Meld je dan aan voor een taaltoets. Deze toelatingstoets op havoniveau bestaat uit drie onderdelen:

 • gesprek van twintig minuten over een tekst over dienstverlening
 • teksten met multiplechoicevragen
 • zakelijke branchegerichte brief schrijven

Je kunt je voorbereiden met de havo-eindexamenbundels Duits, Spaans of Frans. Deze vind je in de bibliotheek. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl. Let op: de data van de op deze site vermelde toetsen kunnen niet passen binnen de selectieprocedure van de hotelschool.

Kosten € 95,-. Aanmelden en betalen via de Stenden webshop. Meer informatie bij Rita Dijk via telefoonnummer 058 244 15 00 of e-mailadres rita.dijk@stenden.com.

Je kunt ook een certificaat behalen bij een erkende instelling. Op de website van het Europees referentiekader talen vind je meer informatie over het niveau dat je moet behalen.

2. Toets Algemene Economie 1

Heb je geen economie in je profiel, maar kan je aantonen dat je dit vak op havo-eindexamenniveau (B1) beheerst? Meld je dan aan voor de toets Algemene Economie 1. Deze toelatingstoets op havoniveau bestaat onder andere uit:

 • break-evenpoint berekenen
 • afschrijving berekenen
 • nieuwe waarde bepalen

Je kunt je voorbereiden met de havo-examenbundel Algemene Economie 1. Deze vind je in de bibliotheek. Kosten € 95,-. Aanmelden en betalen via de Stenden webshop. Meer informatie bij Rita Dijk via telefoonnummer 058 244 15 00 of e-mailadres rita.dijk@stenden.com.

In plaats van bovengenoemde toelatingstoetsen kun je ook een certificaat bij een erkend instituut behalen.

Toelatingstoets 21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag aan de Hogere Hotelschool in Emmen of Leeuwarden studeren? Meld je dan aan voor de 21+ toelatingstoets (Colloquium Doctum). Dit is een toelatingstoets op havoniveau in de vakken die voor de opleiding verplicht zijn:

 • Engels spreken en schrijven
 • Duits, Frans of Spaans spreken en schrijven
 • Algemene Economie 1

Kosten € 95,-.

Aanmelden en betalen via de Stenden webshop. Meer informatie bij Rita Dijk via telefoonnummer 058 244 15 00 of e-mailadres rita.dijk@stenden.com.

Selectiedag

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte selectiedag. Op deze dag toetsen we of je de kwaliteiten hebt die je in de gastvrijheidsindustrie nodig hebt. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je op de aanmeldpagina. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina van de selectiedagen in Leeuwarden of de selectiedagen in Emmen.

Vrijstelling

Heb je je diploma MOH (Middelbare Hotelschool) niveau 4, dan kun je versneld deze opleiding volgen via onze variant Middelbare Hotelschool instroom en in het tweede jaar instromen. Als je het tweede jaar hebt afgerond, dan heb je je Associate degree Hotel Management.

Heb je geen middelbare hotelschool, maar wel een andere relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Deze kun je aanvragen als je door de selectie bent gekomen.

Praktisch

Start

September (Emmen en Leeuwarden)
Februari (alleen Emmen)

Aanmelden

De hotelschool is een selecterende opleiding. Hierdoor is deelname aan de selectieprocedure verplicht. Meld je hiervoor aan voor een van onze selectiedagen. Onderstaande links verwijzen door naar de website van NHL Stenden, waar je meer informatie vindt over de selectiedagen.

Let op: meld je op tijd aan voor een selectiedag want vol = vol.

Locatie

Emmen, Leeuwarden

Taal

Engels

Kosten

soort kostenbedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018
boeken, readers € max. 600,- per jaar 
uniform en kokskleding € 600,- eenmalig
messenset€ 95,- eenmalig
Study Start Week € 95,- eenmalig

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Hogere Hotelschool het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com