Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Hogere Hotelschool Duaal en Hogere Hotelschool Deeltijd.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Hogere Hotelschool Duaal.

University of Applied Sciences

Hogere Hotelschool

(B Hotel Management)

Bachelor Degree, duaal/deeltijd

visual page

In het kort

Werk jij in de gastvrijheidsindustrie en heb je de ambitie om door te groeien? Zodat je supervisor of misschien zelfs manager kunt worden? Zoek je een opleiding waarbij je werken en studeren kunt combineren en waarin je leert van je eigen praktijkervaringen? Dan is de flexibele duale of deeltijdopleiding Hogere Hotelschool jouw studie!

 • Je combineert werken en leren.
 • Je maakt grote kans om binnen jouw bedrijf hogerop te komen.
 • Je gebruikt situaties uit je dagelijkse werk tijdens je studie (Work Based Learning).
 • Je leert in kleine leergemeenschappen (12 tot 15 studenten).
 • Je haalt een erkend hbo-diploma tot managementniveau in jouw vakgebied.

Flexibel studeren

Deze variant van de Hogere Hotelschool is een flexibele opleiding. Het leertraject wordt afgestemd op jouw ervaring en behoefte. Hierdoor is de opleiding goed te combineren met jouw werk en privésituatie!

Werkveld

Met een hbo-diploma van de Hogere Hotelschool op zak maak je kans op doorgroeimogelijkheden tot een managementbaan in de horeca of een andere branche waar gastvrijheid en dienstverlening centraal staat. Een hotel, restaurant, cafe, wellness center, zorginstelling, recreatiepark, congrescentrum of luchtvaartmaatschappij, in binnen- of buitenland: je kunt alle kanten op.

Na deze opleiding krijg je de titel ‘Bachelor of Business Administration in Hotel Management (BBA)’. Dit is een internationaal erkende graad. Deze studie leidt je op voor management- en adviesfuncties in de hotel- en gastvrijheidsector en vormt een uitstekende basis voor de toekomst in binnen- en buitenland. 

Flexibel studeren

In deze flexibele opleiding stel je met je studiecoach een persoonlijk leerarrangement samen. Jaarlijks zijn er twee momenten om in te stromen binnen het programma. Je werkt in een elektronische leeromgeving, waarin je contact onderhoudt met je studiecoaches en je medestudenten. Daarnaast kan je lesdagen bezoeken voor directe trainingen en feedback.

Collaborative learning

Tijdens de opleiding ga je regelmatig aan de slag in kleinschalige leergemeenschappen. In deze groepjes leer je samen door beroepsgerichte producten, handelingen en ideeën te ontwerpen. De resultaten toets je vervolgens aan de praktijk en/of de theorie.

Work Based Learning

Tijdens de opleiding vormt jouw werk het uitgangspunt om te leren. Work Based Learning noemen we dat. Je ontvangt hierdoor onderwijs dat goed aansluit bij je eigen werkomgeving. Je deelt jouw ervaringen uit de praktijk met je medestudenten en leert op deze manier van elkaar.

Voor werkgevers

Voor de werkgevers is deze opleiding een bron aan informatie en kennis. Elk blok wordt afgesloten met een concreet advies voor het bedrijf.

Opleidingsinhoud

De flexibele opleiding Hogere Hotelschool gaat over gastvrijheid, personeelsmanagement, kwaliteit, marketing, sales en financiën. Ook strategisch management, onderzoek en communicatie komen aan bod. In vier jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden. Je werkt drie tot vier dagen per week bij een werkgever binnen de gastvrijheidsindustrie of een vergelijkbare sector, en studeert de rest van de tijd. Eens in de twee weken kom je naar Stenden Hogeschool in Leeuwarden voor een lesdag. Je krijgt een persoonlijke coach die je bij alle stappen in je studie bijstaat. Als je je opleiding hebt afgerond, draag je de internationale titel Bachelor of Administration in Hotel Management.

Thema’s

Tijdens je opleiding werk je aan je competenties in de verschillende modulen. Deze modulen bestaan uit vaste onderdelen: Expertise-ontwikkeling, Werken aan je werk en Persoonlijke ontwikkeling. Deze benadering noemen we Work Based Learning. We sluiten aan bij de verschillende functieniveaus in het bedrijfsleven: operationeel, tactisch en strategisch. Het programma richt zich op alle lagen binnen de hospitality industrie.

Zelfstandig werkend medewerker 

Je maakt nader kennis met de gastvrijheidsindustrie en ontdekt welke positie jouw bedrijf daarin inneemt. Je houdt je bezig met thema’s als gastvrijheid, marketing en ondernemen. De onderstaande thema’s worden in de modulen behandeld: 

 • Hospitality Basics
 • Hospitality Basics: de Gast
 • Hospitality Basics: Marketing
 • Hospitality Basics: Ondernemerschap 

Supervisor

Je houdt je bezig met thema’s als gasttevredenheid, personeelsbeleid en kwaliteitsverbetering. Ook ontplooi je je als manager: door leidinggevende vaardigheden te ontwikkelen en door in je werk te oefenen met managen op een hoger niveau. De onderstaande thema’s worden in de modulen behandeld:

 • Supervisor: het HR-plan 
 • Supervisor: Interne Controle 
 • Supervisor: Quality Control 
 • Supervisor: Change Management

Assistant- Afdelings Manager

Je leert op strategischer niveau naar je organisatie of afdeling te kijken. Je ontwikkelt zo de vaardigheden om als assistent manager te opereren. De onderstaande thema’s worden in de modulen behandeld:

 • Assistant Manager: E-Commerce & Communication
 • Assistant Manager: Sustainable Partners in Hospitality
 • Assistant Manager: Hospitality Industry Research Project: Proposal 
 • Assistant Manager: Hospitality Industry Research Project: Report

Manager

Je ontwikkelt je strategische vaardigheden door tot managementniveau. Je rond dit af door een thesis te schrijven over een specifiek onderwerp binnen de hotel- en gastvrijheidsindustrie. De onderstaande thema’s worden in de modulen behandeld:

 • Manager: Hospitality Strategy: Analysis 
 • Manager: Hospitality Strategy: Choice 
 • Manager: Hospitality Research: Proposal 
 • Manager: Hospitality Research: Thesis

Toelatingseisen

Voor de Hogere Hotelschool heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • C&M economie of m&o, 2e mvt,
  • E&M met 2e mvt,
  • N&T met 2e mvt,
  • N&G met 2e mvt

   

  Aanvullende eisen

  Voldoet je Havo profiel aan bovengenoemde voorwaarden, dan ben je per direct toelaatbaar. Heb je niet de genoemde economie/m&o (alleen bij C&M) of tweede moderne vreemde taal in je profiel, dan biedt Stenden Hotel Management School hier twee keer per jaar toelatingstoetsen voor aan. Meer informatie hierover vind je verder onder het kopje Toelatingstoetsen. 

 • vwo
  • C&M 2e mvt,
  • E&M 2e mvt,
  • N&T 2e mvt,
  • N&G 2e mvt
 • mbo
  • niveau 4

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je met ingang van studiejaar 2015-2016 aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou. Lees hieronder de informatie over de toelatingstoetsen voor Stenden Hotel Management School.

Werkplek

 • Je hebt een werkplek in de horeca of een andere branche waar gastvrijheid en dienstverlening centraal staat. Een hotel, restaurant, cafe, wellness center, zorginstelling, recreatiepark, congrescentrum of luchtvaartmaatschappij, in binnen- of buitenland: je kunt alle kanten op.  
 • Een betrokken coach met een hbo werk- en denkniveau die bereid is wekelijks minimaal een uur met jou de voortgang te bespreken.
 • Je kunt doorgroeien in het bedrijf van tactisch niveau naar supervisorniveau, zodat de leerstof naadloos aansluit op het werk en denkniveau.

Toelatingstoetsen

Mis je de 2e moderne vreemde taal of economie, maar kun je aantonen dat je deze op havo-eindexamenniveau beheerst? Dan kun jij je aanmelden voor een taaltoets of toets economie. In plaats van een taaltoets kun je ook een certificaat op het gewenste niveau behalen bij een erkende instelling.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, maar voldoe je niet aan de toelatingseisen qua opleiding? Doe dan een toelatingsexamen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website www.toelatingstoetsen.nl

Stenden Hotel Management School biedt zelf ook toelatingstoetsen aan. Neem voor meer informatie contact met ons op via e-mailadres shmsduaal@stenden.com

Kosten

Voor deze opleiding betaal je collegegeld. Het wettelijk collegegeld bedraagt voor het studiejaar 2017/2018 €2.006. In sommige gevallen betaal je het instellingscollegegeld. Dit is bijvoorbeeld het geval als je al eerder een bacheloropleiding hebt afgerond. Houd naast het collegegeld ook rekening met kosten voor het studiemateriaal.

Levenlanglerenkrediet

Het is vanaf september 2017 mogelijk een levenlanglerenkrediet aan te vragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Je kunt dan per jaar maximaal 5 keer het bedrag aan wettelijk collegegeld of lesgeld lenen. Het krediet is vanaf juni 2017 aan te vragen. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid. 

Praktische informatie

Contact

Meer weten over de opleiding? Of een persoonlijk gesprek aanvragen om kennis te maken met de opleiding? Neem contact op met Ingrid Lamsma via telefoonnummer 06 19 27 65 07 of e-mailadres shmsduaal@stenden.com

Locatie

De locatie van de trainingsdagen wordt jaarlijks vastgesteld aan de hand van de aanmeldingen. Een groot deel van de trainingsdagen zal in Leeuwarden / Emmen of mogelijkheden tot inhouse trainingsdagen.  

Instroommomenten

September en februari

Taal

De hotel- en gastvrijheidsector is een internationaal vakgebied. Beheersing van vreemde talen vinden wij daarom erg belangrijk. In de gehele duale Associate Degree is de voertaal Nederlands. Bij de bacheloropleiding zal vanaf assistent management niveau de voertaal binnen de opleiding International Hospitality Management veranderen naar Engels. De gehele opleiding maakt voornamelijk gebruik van Engelstalige literatuur.

Studiebelasting

De studiebelasting is sterk afhankelijk van jouw voorkennis. Validering van eerder verworven kennis uit het werkveld zal worden beoordeeld op basis van een aangeleverd portfolio, waarin je bewijsstukken van bedrijfsproducten onderschrijft inmiddels het bereikte niveau van de kandidaat onomstotelijk vast. Vanuit deze informatie wordt in samenspraak met de studiecoach een programma op maat vastgesteld. 

Experimenten flexibilisering

Deze opleiding is een van de opleidingen die wordt aangeboden vanuit de regeling “experimenten flexibilisering hoger beroepsonderwijs voor volwassenen”. Voor deze geaccrediteerde deeltijd en duale opleidingen zal de komende jaren specifieke aandacht worden gegeven aan het zo flexibel mogelijk aanbieden van de opleiding voor werkenden. Lees meer over wat dit voor jou (en je werkgever) kan betekenen

Partners

De duale opleidingen van de Hogere Hotelschool van Stenden onderhouden een sterk netwerk met het werkveld. Onderstaande organisaties zijn partner van onze duale opleidingen:

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com