Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Hogere Hotelschool Instroom Middelbare Hotelschool.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Hogere Hotelschool Instroom Middelbare Hotelschool.

University of Applied Sciences

Hogere Hotelschool (Instroom MHS/MOH)

(B Hotel Management)

Bachelor, voltijd

visual page

In het kort

Heb jij een Middelbare Hotelschool-diploma en wil je nu versneld je Bachelor Degree-diploma halen? Dan is de Hogere Hotelschool, Instroom Middelbare Hotelschool jouw studie!

 • Je begint in het tweede jaar van de opleiding en hebt in drie jaar je hbo-diploma.
 • Je kunt een deel van je opleiding doen in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar.
 • Je studeert aan de grootste hotelschool van Europa.
 • Je woont niet op een campus, maar waar jij wil.
 • Grote kans op een baan vanwege de 10 maanden eindstage

Loopbaan

Met een hbo-diploma van de Hogere Hotelschool op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. Je kunt alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot consultant in de zakelijke dienstverlening of je eigen horecabedrijf starten. Je hebt volop kansen in binnen- of buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Met jouw vakkennis en gevoel voor organisatie zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien: of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert of leiding geeft aan een financieel team.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • restaurantmanager
 • sales- en marketing manager van een hotel
 • coördinator bij een international congresbureau
 • eventmanager
 • adviseur in de financiële sector

Opleiding

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management, internationale naam: International Hospitality Management (IHM)) is een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In vier jaar maak je kennis met al deze gebieden. Je mag je dan Bachelor of Business Administration in Hotel Management noemen.

Jaar 2

Aan de slag als supervisor

Je gaat dieper in op de stof waarmee je in je mbo-opleiding al kennismaakte. Je maakt de stap naar de dagelijkse aansturing: het operationele management. Je houdt je bezig met bedrijfsprocessen, marketing, budgetteren, personeel aansturen, inkoop, logistiek, onderhandelen en kwaliteitscontrole van een hotel. Samen met een studiegenoot run je je eigen virtuele hotel. Tijdens je praktijkmoduul klim je op naar de functie van supervisor en geef je leiding aan eerstejaars studenten. Vanaf dit studiejaar kun je voor een periode naar het buitenland, naar een van de International Campussites van Stenden

Jaar 3

Strategisch management en specialisatie

Een deel van dit jaar staat in het teken van strategisch management van een hotel, zoals financiële analyse, omzetverhoging en marktanalyse. Ook doe je een onderzoeksproject ter voorbereiding op je afstudeeropdracht. In de praktijk ga je aan de slag als manager en ben je verantwoordelijk voor een gehele afdeling. In deze fase van je studie kan je je specialiseren en kun je in het buitenland studeren bij een van onze vele partneruniversiteiten of op een Stendenlocatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali. We noemen dat op Grand Tour® gaan.

Jaar 4

Stage en afstuderen

Je rondt de opleiding af met een stage en afstudeeropdracht. Je doet onderzoek tijdens een managementstage bij een bedrijf in het binnen- of buitenland. Dit kan in een vier- of vijfsterrenhotel, een cruiseschip, evenementenbureau of een ander hospitality-gerelateerd bedrijf in meer dan 27 landen. Je stage duurt tien maanden, dus je kunt je helemaal verdiepen in je stagebedrijf. Veel studenten vinden direct na de studie een baan bij hun stagebedrijf!

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals culturele vaardigheden, managementvaardigheden, vergader- en presentatietechnieken en krijg je les in moderne talen. Op de Hogere Hotelschool spreek je Engels, ook de lessen en opdrachten worden in deze taal gegeven. Daarnaast kies je Frans, Duits, Spaans, Russisch of Chinees als tweede taal.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Hogere Hotelschool, Instroom MHS.

Open dag

Geïnteresseerd in de hotelschool? Kom dan naar de speciale Open Dag voor Hotel Management! Op deze kleinschalige dag krijg je een goed beeld van studeren aan de Hogere Hotelschool.

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding. In het derde en vierde jaar kun je je specialiseren door minors te volgen: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een Stendenlocatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen en hogescholen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden. Voorbeelden van minors van de Hogere Hotelschool:

 • Gastronomy (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Winemanagement (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management ( Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle Stendenlocaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa and Health Management (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Benodigd diploma

Voor de opleiding Hogere Hotelschool Instroom MHS heb je het volgende diploma en profiel nodig:

 • mbo

  Manager Ondernemer Horeca / MOH niveau 4

Voor studenten met een MOH4 vooropleiding is het ook mogelijk om in 1 jaar de Associate Degree Hogere Hotelschool te halen (alleen jaar 2). Voor meer informatie over de Associate Degree klik hier.

Intake tijdens selectiedagen

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte intake tijdens de selectiedagen. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je op de aanmeldpagina. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.

Praktisch

Start

September 2017 (Leeuwarden zit vol. Emmen, Associate Degree, is nog mogelijk)
Februari 2018 

Wil je in september starten met de Hogere Hotelschool? Schrijf je dan voor 15 januari in voor een gegarandeerde plek op een van onze selectiedagen. Inschrijven na 15 januari kan ook, maar dan geldt vol = vol.

Aanmelden

De hotelschool is een selecterende opleiding. Hierdoor is deelname aan de selectieprocedure verplicht. Meld je hiervoor aan voor een van onze selectiedagen in Leeuwarde op de website van NHL Stenden.

Locatie

Leeuwarden

Taal

Engels

Kosten

soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018
boeken, readers€ 1.000,- per jaar 
uniform en kokskleding € 400,- eenmalig
Study Start Week € 95,-eenmalig

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Hogere Hotelschool het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com