Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Hogere Hotelschool Instroom vwo (profiel E&M).

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Hogere Hotelschool Instroom vwo (profiel E&M).

University of Applied Sciences

Hogere Hotelschool (Instroom vwo, profiel E&M)

(B Hotel Management)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Hou je van afwisseling, ben je stressbestendig en kun je je goed verplaatsen in anderen? Ben jij geschikt voor een intensieve hbo-opleiding op hoog niveau? En zit je op het vwo, met afstudeerprofiel E&M? Dan is het driejarige Hogere Hotelschool Instroom Programma jouw studie!

 • Je haalt in drie jaar je Bachelor Degree-diploma.
 • Je kunt na je opleiding in twee jaar een universitaire pre-Master en Master Degree halen.
 • Je kunt een deel van je opleiding doen in Zuid-Afrika, Bali, Thailand of Qatar.
 • Je werkt in een echt, commercieel hotel: het viersterren Stenden Hotel.
 • Je studeert aan de grootste Hotelschool van Europa.

Loopbaan

Met een hbo-diploma Bachelor of Business Administration in Hotel Management op zak heb je een uitstekende basis voor een toekomst in de gastvrijheidsindustrie. Je kunt alle kanten op: van een managementbaan in een hotel, restaurant, recreatiepark, congrescentrum of evenementenbureau tot de zakelijke dienstverlening. Je hebt volop kansen in binnen- of buitenland.

Afwisselend werk

Als professional in de gastvrijheidsindustrie heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Met jouw vakkennis en gevoel voor business zorg jij ervoor dat de zaken goed draaien: of je nu een hotelbedrijf runt, congressen organiseert, of leiding geeft aan een financieel team.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • restaurantmanager
 • sales en markting manager van een hotel
 • coordinator bij een international congresbureau
 • eventmanager
 • adviseur in de financiële sector

Opleiding

De Hogere Hotelschool (officieel: Hotel Management) is een internationale studie. De voertaal is Engels en je medestudenten komen uit alle hoeken van de wereld. De opleiding gaat over gastvrijheid, gastronomie, catering, evenementen, human resource, marketing, sales en financiën. In drie jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden. Je mag je dan Bachelor of Business Administration noemen. De opleiding is intensiever dan de vierjarige hotelopleiding; er wordt meer zelfstudie van je verwacht.

Jaar 1

Kennismaking met gastvrijheidsindustrie

Je volgt een speciaal introductieprogramma over de gastvrijheidsindustrie. Hoe zorg je ervoor dat een klant tevreden naar huis gaat? Je verdiept je in personeelsbeleid, marketing en financieel management van een hotel. Je krijgt theorie, maar gaat ook tien weken in de praktijk aan de slag in ons viersterren Stenden Hotel. In dit echte, commerciële hotel leer je alle afdelingen van een hotel kennen. Ook maak je de stap naar de dagelijkse aansturing: het operationele management. Je houdt je bezig met bedrijfsprocessen, marketing, personeel aansturen en kwaliteitscontrole. Meer over de inhoud van het eerste jaar

Jaar 2

Aan de slag als manager

Je krijgt les in strategisch management van een hotel zoals financiële analyse, omzetverhoging en marktanalyse. Ook doe je een onderzoeksproject ter voorbereiding op je afstudeeropdracht. In het praktijkmoduul ga je aan de slag als manager en ben je verantwoordelijk voor een hele afdeling. In deze fase van je studie kun je je specialiseren door een minor te volgen in Leeuwarden. Dit kan ook in het buitenland op een Stendenlocatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali. We noemen dat op Grand Tour® gaan. Ook kun je je specialiseren bij een van onze partneruniversiteiten in het buitenland. Meer over de inhoud van het eerste jaar

Jaar 3

Stage en afstuderen

Je rondt de opleiding af met een afstudeeropdracht. Je doet onderzoek tijdens een managementstage bij een bedrijf in het binnen- of buitenland. Dit kan in een vier- of vijfsterrenhotel, een cruiseschip, evenementenbureau of een ander hospitality-gerelateerd bedrijf, in meer dan 27 landen. Je stage duurt tien maanden, dus je kunt je helemaal verdiepen in je stagebedrijf. Veel studenten vinden direct na de studie een baan bij hun stagebedrijf! Meer over de inhoud van het eerste jaar

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals culturele vaardigheden, managementvaardigheden, vergader- en presentatietechnieken en krijg je les in moderne talen. Op de Hogere Hotelschool spreek je Engels, ook de lessen en opdrachten worden in deze taal gegeven. Daarnaast kies je Frans, Duits, Spaans, Russisch of Chinees als tweede taal.

Het aantal weken praktijk en de afsluitende 10-maanden managementstage blijft in dit programma ongewijzigd. Wel wordt er één minor aangeboden in plaats van 2 en verwachten we, bijvoorbeeld op gebied van taal, meer zelfstudie van je.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Stenden Hotel Management School 3-jarig Instroom Programma Vwo profiel E&M (pdf).

Open dag

Geïnteresseerd in de Hogere Hotelschool? Kom dan naar de speciale Open Dag voor Hotel Management! Op deze kleinschalige dag krijg je een goed beeld van studeren aan de Hogere Hotelschool.

Specialisatie

De Hogere Hotelschool is een brede managementopleiding. In het tweede jaar kun je je specialiseren door een minor te volgen: een keuzevak waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm. Wil je een tweede minor volgen? Dat kan. Je verlengt je studie dan met tien weken.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een Stendenlocatie in Zuid-Afrika, Qatar, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook een minor van een andere opleiding of hogeschool kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden. Voorbeelden van minors van de Hogere Hotelschool:

 • Gastronomy (Nederland)
 • Food & Beverage Management (Nederland)
 • Advanced Winemanagement (Zuid-Afrika)
 • Lodge Management ( Zuid-Afrika)
 • Event Management (alle Stendenlocaties)
 • Cruise Management (Nederland)
 • Spa and Health Management (Bali en Thailand)
 • Marketing & Management in Asia (Bali en Thailand)

Benodigd diploma

Voor de opleiding Hogere Hotelschool, Instroom vwo heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • vwo

of een internationaal diploma dat voldoet aan de toelatingseisen.

 *) Engels wordt beschouwd als je 1e moderne vreemde taal. Talen die dan als een 2e moderne taal worden beschouwd zijn: 

 • Duits
 • Frans
 • Spaans 

Taaltoets mvt

Heb je geen tweede moderne vreemde taal in je profiel, maar kun je aantonen dat je deze op havo-eindexamenniveau beheerst? Meld je dan aan voor een taaltoets (havo eindexamenniveau, B1). Voordat je op een selectiedag komt, moet je zijn geslaagd voor een de toelatingstoets.

Stenden Hotel Management School biedt zelf op twee momenten per jaar ook toelatingstoetsen aan, in oktober en februari. De eerst volgende toetsdatum is vrijdag 6 oktober 2017.

In plaats van een toelatingstoets kun je ook een certificaat op B1 niveau bij een erkend instituut behalen. 

De toelatingstoets bestaat uit drie onderdelen:

 • gesprek van twintig minuten over een tekst over dienstverlening;
 • teksten met multiplechoicevragen;
 • zakelijke branchegerichte brief schrijven.

Je kunt je voorbereiden met de havo-eindexamenbundels Duits, Spaans of Frans. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl. Let op: de data van de op deze site vermelde toetsen kunnen niet passen binnen de selectieprocedure van de hotelschool.  

Kosten € 95,-. Aanmelden en betalen via de Stenden webshop. Meer informatie bij Rita Dijk: 058 244 15 00, rita.dijk@stenden.com

Selectiedag

Voldoe je aan de toelatingseisen (diploma, profiel en eventuele toetsen) en heb je je aangemeld via Studielink? Dan neem je deel aan de verplichte selectiedag. Op deze dag toetsen we of je de kwaliteiten hebt die je in de gastvrijheidsindustrie nodig hebt. 

Meer informatie over de aanmeldprocedure vind je op de aanmeldpagina. Wil je weten wanneer de selectiedagen plaatsvinden? Kijk dan op de pagina selectiedagen in Leeuwarden.

Praktisch

Start

September

Wil je in september starten met de Hogere Hotelschool? Schrijf je dan voor 15 januari in voor een gegarandeerde plek op een van onze selectiedagen. Inschrijven na 15 januari kan ook, maar dan geldt vol = vol.

Aanmelden

De hotelschool is een selecterende opleiding. Hierdoor is deelname aan de selectieprocedure verplicht. Meld je hiervoor aan voor een van onze selectiedagen in Leeuwarden via de website van NHL Stenden

Let op: meld je op tijd aan voor een selectiedag want vol = vol.

Locatie

Leeuwarden

Taal

Engels

Kosten

Kosten Hogere Hotelschool Fast Track vwo
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers € 600,-per jaar
uniform en kokskleding € 600,-eenmalig
messenset€ 95,- eenmalig
Study Start Week € 95,- eenmalig

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Hogere Hotelschool het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com