Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Human Resource Management (HRM).

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Human Resource Management (HRM).

University of Applied Sciences

Human Resource Management (HRM)

(B Human Resource Management)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Kun je goed met mensen omgaan, haal je graag het beste uit anderen en durf je een 'lastig gesprek' ook aan? Dan is de opleiding Human Resource Management (HRM) jouw studie!

 • Je studeert aan één van de beste HRM opleidingen van Nederland volgens de Studiekeuzegids (Topopleiding 2017)
 • Je maakt grote kans op een baan.
 • Je krijgt les in werving en selectie, competentiemanagement, loopbaanbegeleiding en talentontwikkeling.
 • Je loopt een lange stage in je toekomstige werkterrein.
 • Je kunt een deel van je opleiding in het buitenland volgen.

Loopbaan

Met het hbo-diploma Human Resource Management (HRM) op zak maak je grote kans op een baan als HRM-professional, loopbaanadviseur, casemanager ziekteverzuim of re-integratieconsulent. Je kunt terecht in het bedrijfsleven, bij de overheid en non-profitorganisaties, in binnen- en buitenland.

Dynamisch werk


Als HRM-professional heb je dynamisch en verantwoordelijk werk. Met jouw vakkennis begeleid je werknemers bij hun loopbaanontwikkeling, stel je competenties op, adviseer je managers over ziekteverzuim en houd je beoordelingsgesprekken. Je ondersteunt de organisatie bij de besturing en beheersing van het personeel. Daarnaast formuleer je HRM-beleid en stel je strategische jaarplannen en ontslagregelingen op.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • HR adviseur
 • loopbaanadviseur
 • trainer
 • re-integratieconsulent
 • casemanager verzuim

Opleiding

De opleiding Human Resource Management (HRM) behandelt onderwerpen als werving en selectie, loopbaan- en organisatieontwikkeling, competentiemanagement en prestatiebeoordeling. In vier jaar word je opgeleid tot HRM-professional. Je krijgt les van docenten uit de praktijk. Zij gebruiken hun werkervaring voor het maken van praktijkgerichte opdrachten en colleges. 

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met human resource management en human resource development. Je vormt de basis voor je bedrijfskundige kennis en vaardigheden. Je gebruikt deze kennis bij het maken van een arbeidsmarktanalyse, het opstellen van een ontslagregeling en het analyseren van een organisatie op het gebied van besturing en beheersing. Daarnaast is er veel aandacht voor kennismaking met het werkveld.

Jaar 2

Verbreding

Je verbreedt je kennis en vaardigheden door lessen te volgen over competentiemanagement, functiewaardering, prestatiebeoordeling en prestatiemanagement. Daarnaast ontwikkel je een training en begeleid je een cliënt met een loopbaanvraagstuk. Ook leer je op strategisch niveau naar organisaties kijken.

Jaar 3

Verdieping

Je verdiept je verder in de leerstof en werkt aan een strategisch jaarplan en ziekteverzuimbeleid. Daarnaast houd je je bezig met HRD-strategieën binnen organisaties, onder andere door het vak arbeids- en organisatiepsychologie te volgen. Je volgt in deze periode ook minors (keuzevakken).

Jaar 4

Toepassing in de praktijk

Alles wat je geleerd hebt, ga je nu in de praktijk brengen. Je gaat voor langere tijd stage lopen en je rondt je opleiding af met het schrijven van een afstudeerscriptie.

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken, gespreks- en adviesvaardigheden, coaching en mediation.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Download de brochure Human Resource Management.

Specialisatie

Human Resource Management is een brede opleiding, maar in het derde jaar kun je je kennis verbreden op het gebied van International HRM, Change and Innovation en Healthy Careers door een minor te kiezen, zoals: Kunst- en Cultuurmanagement, Ondernemerschap, De Bedrijfsadviseur, Sportmanagement of E-business.

De Engelstalige minoren International HRM en Change and Innovation kun je via de Grand Tour volgen op de campus sites van Stenden in Qatar, Zuid-Afrika en Nederland.

International HRM

Je bestudeert het samenspel van factoren in de internationale omgeving van een organisatie. Je kijkt naar de strategie en de doelstellingen van een organisatie en de problemen met het bereiken hiervan. Aan bod komen onderwerpen zoals globaliseringconsequenties, migratiestromen en politieke en economische systemen.

Change and Innovation

Je leert hoe je verandering en innovatie binnen een bedrijf makkelijker maakt en stimuleert. Daarnaast bestudeer je het effect van veranderingen op de organisatie en mensen in die organisaties. Deze minor is een combinatie van verschillende visies op verandering en innovatie, met veel aandacht voor de menselijke kant.

Healthy Careers

In deze minor staat vitaal werken centraal. Steeds meer werkgevers vinden het belangrijk om iets te doen aan klachten, verzuim en preventie. Ze vragen hierbij hulp van professionals in arbeid en gezondheid die werknemers, managers en organisaties begeleiden bij het gezond en productief houden van mensen en organisaties.

Benodigd diploma

Voor de opleiding Human Resource Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • E&M,
  • C&M,
  • N&G,
  • N&T
 • vwo
  • E&M,
  • C&M,
  • N&G,
  • N&T
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je met ingang van studiejaar 2015-2016 aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Vrijstelling

Heb je een vwo-diploma of een relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Vraag ernaar bij iStudy: (058) 244 11 00.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Human Resource Management studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September

Locatie

Leeuwarden

Taal

Nederlands

Kosten

Kosten opleiding Human Resource Management
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers € 1.300,- opleiding

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Human Resource Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com