Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Informatica.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Informatica.

University of Applied Sciences

Informatica

(B Informatica)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Ben je gek op technische snufjes, games en computeren en wil je software tot in detail begrijpen? Denk je niet in problemen maar in oplossingen? Dan is de opleiding Informatica jouw studie!

 • Je maakt grote kans op een baan, ook internationaal.
 • Je hebt informeel contact met je docenten.
 • Je hebt de keus uit vele specialisaties.
 • Je doet veel praktijkopdrachten in kleine groepen.
 • Je krijgt de kans te werken met innovatieve apparaten, zoals een 3D-printer, domotica en robotica.

Loopbaan

Met het diploma Bachelor Degree Informatica op zak maak je grote kans op een interessante, uitdagende baan in de informatie- en communicatietechnologie. Je kan aan de slag in het bedrijfsleven, de overheid en non-profitorganisaties in binnen- en buitenland.

Uitdagend werk

In een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker worden, neem jij als informaticus een belangrijke plaats in. Je hebt uitdagend en verantwoordelijk werk. Met jouw vakkennis help je bedrijven en instellingen klanten beter van dienst te zijn. Door software te ontwikkelen, multimedia te ontwerpen of een ICT-netwerk in te richten.

Beroepen

Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als:

 • software-engineer
 • ICT-beheerder
 • front end developer
 • technisch informaticus

Opleiding

De opleiding Informatica gaat over software, games, webtechnologie, bedrijfsnetwerken, databases en programmeertalen. In vier jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. Je werkt in kleine groepjes aan echte praktijkopdrachten. Je ontwerpt bijvoorbeeld een webwinkel of maakt een multimediapresentatie voor een bedrijf. Of je ontwikkelt een compleet nieuw spel. Gaandeweg leer je alle specialisaties kennen, zodat je de afstudeerrichting kunt kiezen die het best bij je past. Wil je overstappen naar de studie Technische Informatica? Dat kan eenvoudig, want het studieprogramma is het eerste jaar hetzelfde. Meer over de inhoud van het eerste jaar.

Jaar 2

Verdieping leerstof

Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte, zoals programmeertalen en databases. Daarnaast ga je je specialiseren in de door jou gekozen afstudeerrichting. Ook loop je dit jaar een korte stage. Meer over de inhoud van het tweede jaar.

Jaar 3

Stage en praktijk

Nu is het tijd om je kennis en ervaring nog meer in praktijk te brengen. Je loopt de helft van het jaar stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied. Meer over de inhoud van het derde jaar.

Jaar 4

Afstudeerfase

Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! Meer over de inhoud van het vierde jaar.

Meer weten over de inhoud van de opleiding en de vakken die je volgt? Bekijk de opleidingsinhoud van Informatica.

Vaardigheden

Naast de vakinhoudelijke lessen doe je ook praktische vaardigheden op zoals projectmatig werken en communiceren met de eindgebruiker. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je werken met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten zoals een 3D-printer, domotica en robotica, waarmee je alles kunt ontwerpen en realiseren.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Informatica.

Technische Informatica

Heb jij een passie voor digitale techniek en wil je tot in detail weten hoe je iPad, laptop en smartphone werken? Dan is de opleiding Technische Informatica jouw studie!

Specialisatie

In het tweede jaar ga je je specialiseren. Je kiest het vakgebied waarin jij na je studie wilt werken. In deze richting studeer je af.

Software Engineering

Kies je de afstudeerrichting Software Engineering, dan word je opgeleid tot ontwikkelaar van speciale software voor bedrijven en instellingen. In jouw werk vind je technische oplossingen voor problemen en vraagstukken. Je leert hoe je software ontwikkelt en onderzoekt aan welke eisen die software moet voldoen. Misschien sta jij straks aan de basis van een nieuw elektronisch betaalsysteem of ontwikkel je een populaire game!

Front-end Developer

In de afstudeerrichting Front-end Developer bedenk en ontwikkel je interactieve toepassingen. Bedrijven kunnen die bijvoorbeeld gebruiken om doeltreffender – en voor de gebruikers leuker en gemakkelijker – met klanten te communiceren. Denk aan websites, video’s en animaties. Het vakgebied is volop in ontwikkeling. Voor vernieuwend en creatief werken is dus zeker ruimte.

ICT-Beheer

De afstudeerrichting ICT-Beheer leidt je op tot netwerkspecialist. Een goed functionerend netwerk is voor bedrijven en instellingen essentieel. Een storing of inbraak in het systeem kan zorgen voor enorme problemen. Als ICT-beheerder ben je dan ook van grote waarde. Met jouw kennis van netwerken, beveiliging, apparatuur en software zorg je voor een veilige, efficiënte en stabiele netwerkomgeving.

Minors

In het laatste jaar kun je je specialiseren door minors te volgen: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm. Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een Stenden-campus in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden.

Benodigd diploma

Voor de opleiding Informatica heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • N&T,
  • N&G,
  • E&M,
  • C&M
 • vwo
  • N&T,
  • N&G,
  • E&M,
  • C&M
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Economie en Administratie of Handel en Ondernemerschap? Dan moet je met ingang van studiejaar 2015-2016 aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Vrijstelling

Met een vwo diploma, een technische mbo-opleiding of een mbo-ICT opleiding kun je in aanmerking komen voor vrijstelling en/of een verkorte opleidingsduur. Vraag ernaar bij iStudy: (058) 244 11 00.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Informatica studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Emmen

Taal

Nederlands, Engels

Kosten

Kosten opleiding Informatica
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers € 300,- opleiding

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Informatica het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com