NHL en Stenden gaan fuseren. Samen bieden ze de nieuwe opleiding International Business aan. Deze studie is ontstaan door een samenvoeging van de opleidingen International Business & Languages (IBL) en International Business and Management Studies (IBMS). Kijk op www.nhlstenden.com voor meer informatie.

NHL en Stenden gaan fuseren. Samen bieden ze de nieuwe opleiding International Business aan. Deze studie is ontstaan door een samenvoeging van de opleidingen International Business & Languages (IBL) en International Business and Management Studies (IBMS). Kijk op www.nhlstenden.com voor meer informatie.

University of Applied Sciences

International Business and Languages (IBL)

(B International Business and Languages)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Spreekt de internationale zakenwereld jou aan? Ben jij geïnteresseerd in marketing, vreemde talen en culturen? Dan is de opleiding International Business and Languages (IBL) jouw studie!

 • Je maakt grote kans op een baan en kunt overal ter wereld aan de slag.
 • Je doet tijdens je studie veel ervaring op in het buitenland.
 • Je volgt een internationale opleiding met Engels als voertaal.
 • Je krijgt les in drie verschillende talen.
 • Je volgt één van de best gewaardeerde IBL opleiding van Nederland (Netherlands Quality Agency)

Loopbaan

Met het hbo-diploma International Business and Languages op zak kun je overal ter wereld aan de slag in het internationale bedrijfsleven, de communicatiebranche of bij een non-profitorganisatie.

Internationale contacten


Je zet marketingtechnieken op de juiste manier in en weet hoe je om moet gaan met andere culturen binnen een bedrijf maar ook extern, met klanten en andere relaties. Je verzorgt de in- en externe communicatie en bent verantwoordelijk voor de internationale contacten.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • international marketingmanager
 • accountmanager
 • exportmanager
 • manager corporate communication
 • salesmanager

Opleiding

Tijdens de opleiding International Business and Languages (IBL) leer je alles over het onderhouden van internationale contacten in het zakenleven en communicatie met andere culturen. Bedrijfskundige vakken en moderne talen staan centraal. Tijdens je studie werk je veel samen met studenten van verschillende nationaliteiten.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase leg je de basis van je opleiding met vakken zoals Algemene Economie, Human Resource Management, organisatie, Marketing, Interculturele Communicatie en Europees Recht. Daarnaast volg je twee moderne talen: Engels voor zakelijke communicatie en Duits, Frans of Spaans. Meer over de inhoud van het eerste jaar.

Jaar 2

Verdieping leerstof

Je verdiept je verder in de stof van het eerste jaar en volgt vakken zoals Internationale Marketing, Marktonderzoek, exportmanagement, interne en externe communicatie, internationale economie en internationaal recht. Daarnaast verdiep je je verder in het zakelijke Engels en volg je een tweede moderne vreemde taal. Meer over de inhoud van het tweede jaar.

Jaar 3

Stage en buitenlandse kansen

Je studeert een periode in het buitenland aan een van de partnerscholen of universiteiten van Stenden Hogeschool of je kiest voor de Grand Tour. Daarnaast ga je op stage in het buitenland of bij een internationaal bedrijf in Nederland. Meer over de inhoud van het derde jaar.

Jaar 4

Afstudeerfase

Je leert te denken en handelen op strategisch niveau. Deze kennis pas je toe door een praktijkopdracht te doen. Je rondt je opleiding af met een afstudeerproject. Meer over de inhoud van het vierde jaar.

Meer weten over de inhoud van de opleiding en de vakken die je volgt? Bekijk de opleidingsinhoud van Internatioanal Business and Languages.

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Je ontwikkelt vaardigheden voor het werken in een team en leert werken met studenten met verschillende culturele achtergronden. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van International Business and Languages.

Specialisatie

In het derde jaar kun je je kennis verdiepen of verbreden in speciale onderwerpen van je opleiding. Dat doe je door keuzevakken te volgen, minors geheten. Je volgt je minor in het buitenland aan één van de partnerscholen en universiteiten van Stenden in Europa, Latijns Amerika of Azië. Je kunt ook minoren volgen via de Grand Tour.

Benodigd diploma

Voor de opleiding International Business and Languages heb je één van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • C&M,
  • E&M,
  • N&T, econ of m&o,
  • N&G, econ of m&o

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een havo-diploma? Dan ben je met Economie of M&O in je pakket direct toelaatbaar. Heb je deze vakken niet in je pakket, dan kun je toegelaten worden zodra je de toelatingstoetsen positief hebt afgerond.

 • vwo
  • C&M, econ of m&o,
  • E&M,
  • N&T, econ of m&o,
  • N&G, econ of m&o
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je met ingang van studiejaar 2015-2016 aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Vrijstelling

Heb je een vwo-diploma? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Vraag ernaar bij iStudy: (058) 244 11 00.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag International Business and Languages studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Emmen

Taal

Engels

Kosten

Kosten opleiding International Business and Languages
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding International Business and Languages het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com