NHL en Stenden gaan fuseren. Samen bieden ze de nieuwe opleiding International Business aan. Deze studie is ontstaan door een samenvoeging van de opleidingen International Business & Languages (IBL) en International Business and Management Studies (IBMS). Kijk op www.nhlstenden.com voor meer informatie.

NHL en Stenden gaan fuseren. Samen bieden ze de nieuwe opleiding International Business aan. Deze studie is ontstaan door een samenvoeging van de opleidingen International Business & Languages (IBL) en International Business and Management Studies (IBMS). Kijk op www.nhlstenden.com voor meer informatie.

University of Applied Sciences

International Business and Management Studies (IBMS)

(B International Business and Management Studies)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Ben je ondernemend en wil je graag letterlijk je grenzen verleggen? Wil je werken in een internationale omgeving? Durf jij het aan verantwoordelijk te zijn voor een afdeling, vestiging of bedrijf? Dan is de opleiding International Business and Management Studies (IBMS) jouw studie!

 • Je volgt een internationale opleiding met studenten vanuit de hele wereld.
 • Je kunt met je diploma overal ter wereld aan de slag.
 • Je kunt je stage en een deel van je studie in het buitenland doen.
 • Je volgt de hele opleiding in het Engels.
 • Je profiteert tijdens je studie van de kennis van drie samenwerkende hogescholen.

Lees meer over de ervaringen van Liliya!

Loopbaan

Met het hbo-diploma International Business and Management Studies kun je overal ter wereld aan de slag in bedrijfskundige- en managementfuncties. Je kunt terecht in het bankwezen, de vastgoedsector, bij productie- of retailbedrijven en bij multinationals.

Verschillende culturen


Als manager kun je communiceren met de verschillende culturen binnen een bedrijf. Je geeft leiding, durft de verantwoordelijkheid te nemen en kunt goed plannen.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • exportmanager
 • regiomanager
 • accountmanager
 • marketingmanager
 • productmanager

Opleiding

Tijdens de opleiding International Business and Management Studies (IBMS) staat internationale oriëntatie centraal. Je leert communiceren, samenwerken en zaken doen met mensen uit andere culturen. Deze opleiding is een samenwerking van de drie hogescholen in Leeuwarden: Stenden Hogeschool, NHL Hogeschool en Van Hall Larenstein. De eerste twee jaar van je studie volg je aan Stenden.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met het werkveld van een internationale manager. Hoofdthema's zijn: English business communication, marketing, sales en onderzoek. Daarnaast krijg je les in de Spaanse taal en cultuur.

Jaar 2

Verdieping leerstof

In het tweede jaar is veel aandacht voor je persoonlijke ontwikkeling en het ontwikkelen van je vreemde talen. Je volgt vakken als International Management and Organisation, Marketing and Sales Management, International Business Environment, International People Management en Export Management and Logistics.

Jaar 3

Specialisatie

Je leert over management op een strategisch niveau en schrijft een internationaal bedrijfsplan. Je specialiseert je door een minor te kiezen aan een van de drie samenwerkende hogescholen.

Jaar 4

Internationale kansen en afstuderen

Je gaat voor langere tijd op stage in het buitenland of je kiest ervoor om in het buitenland te studeren. Zo leer je in de praktijk omgaan met verschillende culturen. Je rondt je opleiding af met een afstudeeropdracht.

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van International Business and Management Studies.

Specialisatie

In het derde jaar kun je je kennis verder verdiepen of verbreden met een aantal minors aan één van de drie samenwerkende hogescholen. Je hebt keuze uit: Innovation & Leadership (NHL Hogeschool), Retail Management (Stenden Hogeschool), Business to Business (NHL Hogeschool) en International Sustainability Management (Van Hall Larenstein).

Benodigd diploma

Voor de opleiding International Business and Management Studies heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • C&M, econ of m&o
  • E&M
  • N&G, econ of mvt
  • N&T, econ of mvt

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een havo-diploma? Dan ben je met Economie of M&O in je pakket direct toelaatbaar. Heb je deze vakken niet in je pakket, dan kun je toegelaten worden zodra je de toelatingstoetsen positief hebt afgerond.

 • vwo
  • C&M
  • E&M
  • N&G, econ of mvt
  • N&T, econ of mvt
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je met ingang van studiejaar 2015-2016 aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Vrijstelling

Heb je een vwo-diploma of een relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Vraag ernaar bij iStudy: (058) 244 11 00.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag International Business and Management Studies studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Leeuwarden

Taal

Engels

Kosten

Kosten opleiding International Business en Management
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers, excursies € 1.300,- eerste en tweede jaar

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding International Business and Management Studies het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool zijn gefuseerd! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com