Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Ad Leisure and Events management, de nieuwe naam van de opleiding Ad Leisure management.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Ad Leisure and Events management, de nieuwe naam van de opleiding Ad Leisure management.

University of Applied Sciences

Leisure Management

(Ad Leisure Management)

Associate degree, voltijd

visual page

In het kort

Ben je goed in organiseren, ga je graag met mensen om en ben je flexibel? Je houdt van (je werk in) de vrijetijdssector en wilt graag doorgroeien? Dan is de Associate degree-opleiding Leisure Management (voorheen Vrijetijdsmanagement) jouw studie!

 • Je volgt een unieke opleiding: de enige Associate degree Leisure Management in Nederland.
 • Je kunt al na twee jaar aan de slag in de vrijetijdsindustrie.
 • Je werkt tijdens je studie veel aan opdrachten uit het werkveld: de link tussen praktijk en theorie is geborgd.
 • Je kunt na afronding van Ad zonder vertraging doorstromen naar het derde jaar van de Bachelor Degree.

Loopbaan

Met het diploma Associate degree Leisure Management op zak kun je als assistent-manager of coördinator aan de slag bij evenementenorganisaties, thema- en attractieparken, sportorganisaties, de overheid en musea.

Afwisselend werk

Als professional in vrijetijdsmanagement heb je afwisselend werk en functioneer je als een spin in het web. Je helpt bij het organiseren van evenementen zoals een congres, beurs, sportfestijn of cultureel event voor een museum.

Beroepen

Je kunt onder andere aan de slag als:

 • assistent-eventmanager
 • assistent-programmamanager
 • medewerker marketing en communicatie
 • assistent-projectmanager

Opleiding

De opleiding Leisure Management is een echte managementopleiding en  gaat vooral over het duurzaam organiseren van belevenissen en evenementen. Je leert dat vrijetijdsactiviteiten verder gaan dan alleen pret en vermaak. Daarnaast leg je een stevige basis op het gebied van marketing, bedrijfseconomie, nieuwe media, projectmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen en communicatie. Binnen de opleiding is er een link naar actuele thema’s als zorg, healthy ageing en welzijn.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

Je maakt kennis met de ontwikkelingen binnen de vrijetijdseconomie. Je leert over management, marketing en productontwikkeling op het gebied van vrije tijd Een belangrijk onderdeel van het eerste jaar is Jong Ondernemen, waarbij je het hele jaar aan de slag gaat met het opzetten van een eigen onderneming. Ook ga je drie dagen op werkveldbezoek bij belangrijke spelers uit de Leisure-industrie.

Jaar 2

Verdieping leerstof

In jaar 2 leer je hoe je de vrijetijdsmarkt vanuit een tactisch managementperspectief kunt bekijken. Je maakt kennis met alle aspecten rondom de organisatie van een evenement en organiseert zelf een evenement of project voor een opdrachtgever uit je toekomstige werkterrein. Ook ga je op excursie naar Disneyland Parijs om met bedenkers van belevenissen daar in gesprek te gaan en van hen te leren. Daarnaast leer je over projectmanagement, imagineering, conceptontwikkeling en onderzoek. Je rondt je opleiding af met een Proeve van Bekwaamheid.  Jouw opdracht bestaat uit een onderzoek in een leisure sector gerelateerd aan duurzaamheid, de toekomst van leisure en innovatie. In het onderzoek leer je een aantal technieken en middelen toe te passen zoals social media, scenarioplanning en creatief denken. Je eindopdracht wordt gepresenteerd. 

Praktijk en onderzoek

In de hele opleiding werk je veel in je toekomstige werkterrein. Vanaf dag één krijg je met de praktijk te maken. Zo zet je in het eerste jaar een eigen bedrijf op. Hierdoor krijg je met alle aspecten van het ondernemerschap te maken. In jaar twee organiseer je een event of project voor een werkgever uit het werkveld. Ook ga je in dit jaar gedurende een half jaar één dag per week op stage. Ook lever je een bijdrage aan onderzoeken in een van de lectoraten van Leisure Management. 

Om onderzoeksgegevens en kennis binnen het onderwijs en werkveld te delen zijn drie lectoraten en hun kenniskringen verbonden aan de opleiding. Deze lectoraten zijn: 

Daarnaast maakt de opleiding Associate degree Leisure Management deel uit van het Centre of Expertise Leisure, Tourism en Hospitality (CELTH)

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken.

Doorleren

Wil je na deze opleiding verder studeren? Kies dan voor de opleiding Bachelor Degree Leisure Management. Daar stap je in het derde studiejaar in. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan. Daarna kun je je nog verder specialiseren in de opleiding Master in International Leisure and Tourism Studies.

Emmen of Leeuwarden

Je kunt de opleiding Associate degree Leisure Management volgen in Leeuwarden en Emmen. Twee verschillende locaties met hun eigen profilering. Emmen is kleinschalig en werkt samen met het Alfa-college. In Leeuwarden studeer je samen met de studenten van de Bacheloropleiding. De Associate-opleiding van Leeuwarden werkt samen met het Friesland College, ROC Friese Poort en het Deltion College.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van de Associate degree Leisure Management.

Benodigd diploma

Voor de Associate degree-opleiding Leisure Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • C&M econ of m&o
  • E&M
  • N&T
  • N&G

   

  Aanvullende eisen profiel C&M
  Heb je een havo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • vwo
  • C&M econ of m&o
  • E&M
  • N&T
  • N&G

   

  Aanvullende eisen profiel C&M
  Heb je een vwo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen
  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Je moet slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie en een mogelijkheid tot aanmelden is te vinden op www.toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Leisure Management studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Leeuwarden, Emmen

Taal

Nederlands, Engels 

Kosten

Kosten opleiding Leisure Management
soort kostenbedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers€ 700,- opleiding
excursie € 330,-eerste jaar
excursie€ 310,-tweede jaar
Jong Ondernemen€ 60,-eenmalig

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Leisure Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com