University of Applied Sciences

Leisure Management

(B Leisure Management)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Is vrije tijd voor jou meer dan ontspanning en vermaak? Ben jij nieuwsgierig, ondernemend, creatief en houd je van organiseren? Dan is de opleiding Leisure Management (voorheen Vrijetijdsmanagement) jouw studie!

 • Praktijkonderwijs: we werken zeer nauw samen met het werkveld via projecten. Je zet vanaf dag één je eigen onderneming op, realiseert evenementen voor opdrachtgevers, of ontwikkelt concepten.
 • Je kunt je specialiseren in sport, event en kunst & cultuur.
 • Je houdt je intensief bezig met duurzaam ondernemerschap en interculturele samenwerking.
 • Je kunt een deel van je opleiding door studie en/of stage in het buitenland volgen.
 • Leisure LAB: innovatieve werkomgeving; naast de Stenden faciliteiten biedt de opleiding werkplekken in creatieve werkomgevingen in Leeuwarden en omgeving.
 • Een (internationale) stage aan het einde van je studie. Dit vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt.

Lees meer over de ervaringen van Katrine!

Loopbaan

Met het hbo-diploma Leisure Management op zak kun je aan de slag in een management-, beleids- of adviesfunctie in de wereld van evenementen, sport, toerisme, media, recreatie, kunst en cultuur. Je hebt een visie op duurzame vrije tijd, denkt strategisch en multidisciplinair.

Gevarieerd werk

Als professional in vrijetijdsmanagement heb je gevarieerd werk en functioneer je als een spin in het web. Je ontwikkelt bijvoorbeeld nieuwe concepten voor sportevenementen, zorgt voor de programmering optredens bij een groot poppodium en bent verantwoordelijk voor de marketing van een pretpark.

Beroepen

Je kunt onder andere aan de slag als:

 • eventmanager bij een sportmarketingbureau
 • programmamanager bij een groot poppodium
 • marketing- en communicatiemanager van een pretpark
 • projectmanager bij een museum
 • beleidsmedewerker recreatie en toerisme bij de overheid

Opleiding

De opleiding Leisure Management is een echte managementopleiding.  Het duurzaam organiseren van waardevolle belevenissen voor individuen, organisaties en gemeenschappen staat centraal. Je leert dat vrijetijdsactiviteiten verder gaan dan alleen pret en vermaak. Daarnaast leg je een stevige basis op het gebied van marketing, bedrijfseconomie, nieuwe media, projectmanagement, maatschappelijk verantwoord ondernemen en communicatie. Binnen de opleiding is er een link met actuele thema’s als zorg, healthy ageing en welzijn.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met de ontwikkelingen binnen de vrijetijdseconomie. Je leert over de vrijetijdsmarkt en service management in het algemeen. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar de operationele kant van bedrijven in de vrijetijds¬sector. Je leert over de verschillende sectoren waaruit de vrijetijdsmarkt bestaat.  Ook is er veel aandacht voor Marketing en Management op het gebied van vrije tijd. Een belangrijk onderdeel van het eerste jaar is Jong Ondernemen, waarbij je het hele jaar aan de slag gaat met het opzetten van een eigen onderneming. Ook ga je  drie dagen op werkveldbezoek bij belangrijke spelers uit de Leisure-industrie. Meer over de inhoud van het eerste jaar

Jaar 2

Verdieping leerstof

In jaar 2 leer je hoe je de vrijetijdsmarkt vanuit een tactisch management perspectief kunt bekijken. Je maakt kennis met alle aspecten rondom de organisatie van een evenement of project. Je organiseert zelf een evenement of project voor een opdrachtgever uit je toekomstige werkterrein. Ook ga je op excursie naar Disneyland Parijs om daar in gesprek te gaan met bedenkers van belevenissen en van hen te leren. Daarnaast leer je over projectmanagement, HRM, storytelling, imagineering, conceptontwikkeling en onderzoek. Gedurende een half jaar loop je één dag in de week stage bij een bedrijf uit de vrijetijdssector. Hiermee wordt de link naar de praktijk extra geborgd. Meer over de inhoud van het tweede jaar

Jaar 3

Specialisatie en buitenlandse kansen

Je houdt je bezig met strategisch management en voert een onderzoeksopdracht uit in een organisatie in je toekomstige werkterrein. Daarnaast kies je jouw specialisatie: Sport Management, Event Management, Kunst en Cultuur Management of Toerisme Management. Je kunt er ook voor kiezen een deel van je opleiding te volgen op één van onze campus sites in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of Bali. Dit noemen we op Grand Tour gaan. Ook kun je voor een halfjaar op exchange gaan bij één van onze partners. Meer over de inhoud van het derde jaar

Jaar 4

Stage en afstuderen

Je rondt je opleiding af met een stage van acht maanden en een afstudeeropdracht. Dit kan in het binnen- en buitenland. Onze studenten lopen onder andere stage bij RAI Amsterdam, Hugo Boss, NOC*NSF, TUI, Nederlands Dans Theater en nog veel meer. Na je stage en afstuderen ben je klaar voor het echte werk! Meer over de inhoud van het vierde jaar

Meer weten over de inhoud van de opleiding en de vakken die je volgt? Bekijk de opleidingsinhoud van Leisure Management.

Tijdens het derde jaar van de opleiding kun je op exchange. Student Yordi laat je in onderstaande vlog zien hoe hij zich voorbereidt op zijn exchange naar Kroatië. 


Praktijk en onderzoek

In de hele opleiding werk je veel in je toekomstige werkterrein. Vanaf dag één krijg je met de praktijk te maken. Zo zet je in het eerste jaar een eigen bedrijf op. Hierdoor krijg je met alle aspecten van het ondernemerschap te maken. In jaar twee organiseer je een event of ontwikkel je een concept voor een werkgever uit het werkveld. Ook ga je in dit jaar gedurende een half jaar één dag per week op stage. Daarnaast lever je een bijdrage aan onderzoeken van een van de lectoraten van Leisure Management, ons onderzoeksinstituut ETFI of het Centre of Expertise Leisure Tourism and Hospitality (CELTH) waar de opleiding deel van uitmaakt.

Naast deze praktijkervaringen worden er werkveldbezoeken geboden naar diverse bestemmingen in Nederland en in Europa.

Om onderzoeksgegevens en kennis binnen het onderwijs en werkveld te delen zijn drie lectoraten en hun kenniskringen verbonden aan de opleiding. Deze lectoraten zijn:

Vaardigheden

Binnen Stenden wordt de onderwijsmethode probleemgestuurd onderwijs (PGO) gebruikt. Met PGO leer je oplossingsgericht denken. Je ontwikkelt vaardigheden voor het werken in een team en leert werken met studenten met verschillende culturele achtergronden. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals managementvaardigheden, vergader- en presentatietechnieken. Naast PGO krijg je hoor- en werkcolleges, gastcolleges, werk je aan projecten, ga je op werkveldbezoek en meer. 

Doorleren

Wil je je na vier jaar studeren verder specialiseren? Kies dan voor de opleiding Master in International Leisure and Tourism Studies. De Master in International Leisure and Tourism Studies duurt 14 maanden. Stenden biedt je de mogelijkheid om een Dual Award te behalen. Naast de Stenden Master kun je je inschrijven voor een Master of Science (MSc) International Leisure and Tourism Studies, een internationaal aansprekende titel, aangeboden via de University of Derby, Groot-Brittannië, de nummer 1 in de Guardian University League 2015 in Hospitality Tourism & Events education.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding Leisure Management? Vraag de brochure aan.

Specialisatie

In de laatste anderhalf jaar van je opleiding ga je je specialiseren in een vrijetijdssector: sport, events, kunst en cultuur, of toerisme. In twee minors, je stage en je scriptie verdiep je je in de sector van jouw keuze.

Sport Management

Als je je specialiseert in sportmanagement, wordt de sportsector je werkterrein. Je volgt twee minoren Sportmanagement. Deze zijn afgeleid van het landelijk competentieprofiel Sportmanagement. Je behaalt hiermee alle specifieke startkwalificaties die voor de sportsector van belang zijn. Je sluit de studie af met een stage en een afstudeeropdracht binnen de sportsector. Onderwerpen die onder andere aan de orde komen zijn: de bewegingscultuur, de organisatie van de sport en sportbeleid, de positieve effecten van sport, de economische impact van sportevenementen en veel meer. Uiteraard wordt er ook aandacht aan sportclinics gegeven. Zo ga je bijvoorbeeld aan de slag met floorball, ultimate frisbee, cricket en badminton. Ook werk je aan drie cases op het gebied van sport marketing, sponsoring en sport events. Meer informatie over de specialisatie Sport Management.

Event Management

Een semester lang werk je aan een belangrijke vaardigheid van de leisuremanager: het organiseren van evenementen en projecten. Bedrijven en organisaties zetten evenementen steeds intensiever in om klanten aan zich te binden. Je volgt twee Engelstalige modules, die je afsluit met een certificaat van de brancheverenigingen. Je doet kennis op het gebied van projectmanagement, marketing, financiën, conceptualisering en programmering van events op. Tijdens het semester ga je ook op internationale fieldtrip. Meer informatie over de specialisatie Event Management.

Kunst en Cultuur Management

Je verdiept je in het managen van cultuurorganisaties zoals musea, theaters, culturele centra en poppodia. Je leert over bedrijfsvoering, programmering, financieel beheer, subsidies, marketing. Je gaat op kunstreis naar een buitenlandse stad en bedenkt zelf een project of onderzoek dat je gaat uitvoeren. Meer informatie over de specialisatie Kunst en Cultuur Management.

Benodigd diploma

Voor de opleiding Leisure Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • C&M econ of m&o
  • E&M
  • N&T
  • N&G

   

  Aanvullende eisen profiel C&M
  Heb je een havo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • vwo
  • C&M econ of m&o
  • E&M
  • N&T
  • N&G

   

  Aanvullende eisen profiel C&M
  Heb je een vwo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen
  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Je moet slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie en een mogelijkheid tot aanmelden is te vinden op www.toelatingstoetsen.nl.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Leisure Management studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Leeuwarden

Taal

Nederlands, Engels

Kosten

Kosten opleiding Leisure Management
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers € 700,- eerste jaar 
excursie€ 330,- eerste jaar 
excursie€ 310,-tweede jaar 
excursie€ 50,-derde jaar
Jong Ondernemen € 60,-eenmalig

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Leisure Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com