Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Logistics Management, de nieuwe naam van de opleiding Logistiek en Economie.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Logistics Management, de nieuwe naam van de opleiding Logistiek en Economie.

University of Applied Sciences

Logistiek en Economie

(B Logistiek en Economie)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Ben jij een echt organisatietalent, kan je goed problemen oplossen en durf je knopen door te hakken? Leer je graag in de praktijk en werk je het liefst zelfstandig? Dan is de opleiding Logistiek en Economie jouw studie!

 • Je maakt grote kans op een baan, in binnen- en buitenland.
 • Je kunt je stage en zelfs je afstudeeropdracht doen in het buitenland.
 • Je leert alles over productie, goederenstromen, planning, opslag en vervoer.
 • Je doet de enige logistieke opleiding in het noorden van het land.

Loopbaan

Met het hbo-diploma Logistiek en Economie op zak maak je grote kans op een baan in de logistiek. Je kunt alle kanten op: het bedrijfsleven, de overheid en non-profitorganisaties in binnen- en buitenland.

Afwisselend werk

Als manager in de logistiek heb je afwisselend en verantwoordelijk werk. Met jouw vakkennis zorg je ervoor dat belangrijke bedrijfsprocessen zoals opslag, vervoer, planning en goederenstroom probleemloos verlopen of ben je verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van een productieafdeling.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • logistiek manager
 • planner
 • verkoopmanager
 • exportmanager
 • inkoopmanager

Opleiding

De opleiding Logistiek en Economie gaat over marketing, productie, logistieke processen, interne organisatie en inkoop. In vier jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met je toekomstige beroep. Alle aspecten van het logistieke proces komen aan de orde: van marketing, productie en logistiek tot interne organisatie en inkoop. Het studieprogramma is gevarieerd zodat je met een brede basis het vervolg van je studie ingaat.

Jaar 2

Verdieping leerstof

Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Je houdt je bezig met thema's als personeelsmanagement, inkoop, bedrijfseconomie en internationale logistiek. Ook breng je in kaart hoe het logistieke proces verloopt van grondstof tot eindproduct. Je leert je kennis te gebruiken om ingewikkelde vraagstukken aan te pakken. In kleine groepjes werk je aan opdrachten.

Jaar 3

Stage en praktijk

Je duikt nu echt in de praktijk: je gaat op stage in binnen- of buitenland. Daar pas je je kennis en ervaring toe. Je krijgt een goed beeld van verschillende beroepen en functies en komt erachter wat het best bij jou past. Je kunt een deel van je studieprogramma volgen op een van onze buitenlandse campussen in Thailand, Qatar, Indonesië of Zuid-Afrika. Dit noemen we 'op Grand Tour gaan'.

Jaar 4

Afstudeerfase

Je rondt de opleiding af met een praktische afstudeeropdracht, waarin een probleem centraal staat. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever!

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals mondelinge en schriftelijke communicatie, conceptueel denken en Engels.

Onderzoek

Tijdens je studie kan je meewerken aan een lectoraat: een onderzoeksgroep die actuele onderwerpen in het werkveld en de wetenschap onderzoekt.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Logistiek en Economie.

Specialisatie

Wij leiden onze studenten op tot brede logistici. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om je gedurende een half jaar te specialiseren in duurzame logistiek of ondernemerschap door het volgen van een minor. Gedurende je studie loop je stage, doe je onderzoek op het gebied van duurzame logistiek of bedrijfseconomie in opdracht van een bedrijf en schrijf je een afstudeeronderzoek.

Minors

In het derde jaar kun je kiezen voor minors: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm. Voorbeelden van de minoren die je kunt volgen zijn de Green Minor en Entrepreneurship in action.

Benodigd diploma

Voor de opleiding Logistiek en Economie heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • N&T econ of m&o,
  • N&G econ of m&o,
  • E&M,
  • C&M econ of m&o + wisA of wisB

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een havo-diploma? Dan ben je met Economie of M&O in je pakket direct toelaatbaar. Heb je deze vakken niet in je pakket, dan kun je toegelaten worden zodra je de toelatingstoetsen positief hebt afgerond.

 • vwo
  • N&T econ of m&o,
  • N&G econ of m&o,
  • E&M,
  • C&M econ of m&o
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je met ingang van studiejaar 2015-2016 aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Vrijstelling

Heb je een vwo-diploma of een relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Vraag ernaar bij iStudy: (058) 244 11 00.  

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Logistiek en Economie studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Emmen

Taal

Nederlands, Engels

Kosten

Kosten opleiding Logistiek en Economie
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018
boeken, readers € 800,- opleiding

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Logistiek en Economie het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com