Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Marketing Management, de nieuwe naam van de opleiding Marketing.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Marketing Management, de nieuwe naam van de opleiding Marketing.

University of Applied Sciences

Marketing

(B Commerciële Economie)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Ben je ondernemend, commercieel ingesteld en nieuwsgierig naar wat mensen beweegt? Zie jij de digitale ontwikkelingen als grote kans? Heb je gevoel voor taal en communicatie maar houd je ook van analyseren en (be)rekenen? Dan is de Engelstalige opleiding Marketing jouw studie!

 • Je leert alles over de nieuwste trends en (digitale) ontwikkelingen op het gebied van marketing.
 • Je verdiept je in consumentengedrag en leert hoe je daar het beste op kunt aansluiten.
 • Je leert werken zoals marketeers dat doen: in campagne- en projectteams.
 • Je past wat je geleerd hebt direct toe in interessante real-life cases en projecten.
 • Je kunt een deel van je studie in het buitenland doen.

Loopbaan

Met het hbo-diploma Marketing ben je een gewilde partij voor marketingadviesbureaus, de reclamewereld, het bedrijfsleven en non-profitorganisaties die steeds marktgerichter werken. Je kunt ook voor jezelf beginnen als ondernemer.

Veelzijdig werk

Marketing is overal om ons heen. 
Als marketeer heb je veelzijdig werk met de hele wereld als je werkgebied. Je hebt een onderzoekende geest en je weet hoe je de consument aan jouw merk of product moet verbinden. Je denkt net zo makkelijk online als offline.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • productmanager
 • marktonderzoeker
 • marketeer
 • (digital) marketeer
 • marketingmanager

Opleiding

Marketing is een brede opleiding waarin je alles leert alles over trends en ontwikkelingen op het gebied van (digitale) marketing en marktonderzoek. Je leert hoe jij je klanten met de juiste middelen benadert en met jouw merk verbindt. Kortom: hoe zorg je ervoor dat de klant zijn tijd en geld aan jouw product besteedt?

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase doe je brede kennis op. Je krijgt les in vakken als (online) marketing, verkoop en service marketing, communicatie en internationaal zakendoen. Je gaat aan de slag met vaardigheden als vergaderen, onderhandelen en presenteren. Wat je geleerd hebt, pas je gelijk toe in praktijkopdrachten.

Jaar 2

Verdieping leerstof

Je krijgt les in de diverse vormen van digital marketing, marktonderzoek, customer relationship management, internationaal bedrijfsrecht en strategische marketing- en communicatiestrategieën. Daarnaast werk je aan je onderzoeksvaardigheden en leer je over consumentengedrag. Je sluit ieder blok af met een project waarmee je theorie en praktijk aan elkaar koppelt.

Jaar 3

Stage en specialisatie

Je gaat een half jaar op stage in binnen- of buitenland. Daarnaast heb je de mogelijkheid je te verdiepen in International Marketing, Equine Marketing of International Travel trade & Event Marketing. Je kunt ook minors volgen in Emmen, Leeuwarden, op een buitenlandse Stenden-campus of aan een andere hbo-onderwijsinstelling in binnen- of buitenland.

Jaar 4

Afstuderen

Je verdiept je verder in marketing, je strategische vaardigheden en je gekozen specialisatie. De nadruk ligt op management, de ontwikkeling van business-strategieën en (digitale) marketingstrategieën. Daar hoort ook Corporate Social Responsibility, oftewel maatschappelijk verantwoord ondernemen bij. Je rondt je opleiding af met een afstudeeronderzoek.

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Je ontwikkelt vaardigheden voor het werken in een team en leert werken met studenten met verschillende culturele achtergronden. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Marketing.

Specialisatie

In het derde jaar kun je je specialiseren door minors te volgen: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm.

Je kunt minors volgen in Emmen maar ook op een Stenden-campus in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden.

De minors van Marketing:

Equine Marketing

Kies je voor Equine Marketing dan word je opgeleid tot een deskundige en gespecialiseerde manager met ruime en actuele kennis van de nationale en internationale paardenwereld. Door het volgen van colleges vergaar je kennis over onder andere hippisch recht, verkoop van paarden, management en marketing. Na je opleiding bezit je alle kennis en vaardigheden om aan de slag te gaan bij maneges, hippische centra en spring- ren- en dressuurstallen, maar ook bij organisaties die hippische evenementen organiseren. Het is ook mogelijk om je eigen paard mee te nemen tijdens je studie. Je kunt je paard stallen in de nabije omgeving.

International Travel Trade & Event Marketing

Kies je voor International Travel trade & Event Marketing, dan verdiep je je in de belevingseconomie in een internationale context. Je ontwikkelt en bedenkt een innovatief concept voor een reis en vertaalt dit naar een advies voor een echte opdrachtgever. Het centrale thema in jaar 4 is de synergie tussen inspirerende evenementen, experiences en toerisme in combinatie met marketing, sales en branding. Je organiseert een evenement voor een opdrachtgever uit de praktijk en ontwikkelt een veel gebruikt sales instrument in deze branche genaamd het Bidbook. Door de colleges, praktijkopdrachten, gastlessen en excursies word je compleet opgeleid om uiteindelijk je baan te vinden in deze dynamische branche.

Benodigd diploma

 • havo
  • E&M,
  • C&M met econ of m&o + wisA of wisB,
  • N&G met econ of m&o,
  • N&T met econ of m&o
 • vwo
  • E&M,
  • C&M met econ of m&o,
  • N&G met econ of m&o,
  • N&T met econ of m&o
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma Mbo niveau 4, dan zijn er met ingang van studiejaar 2015-2016 aanvullende eisen voor studenten uit de mbo-domeinen “Techniek en Procesindustrie”, “Zorg en Welzijn” en “Voedsel, Natuur en Leefomgeving”.

  Studenten Mbo niveau 4 uit de overige Mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen, dan moet je slagen voor een of meer toelatingstoetsen. Ga voor meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden naar www.toelatingstoetsen.nl

Vrijstelling

Heb je een vwo-diploma of een relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Vraag ernaar bij iStudy: (058) 244 11 00

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Marketing studeren? Meld je dan aan voor de 21+ toets.

Praktisch

Start

September

Locatie

Emmen

Taal

Engels

Kosten

Kosten opleiding Marketing
soort kostenbedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com