Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Creative Business, de nieuwe naam van de opleiding Media en Entertainment Management.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Creative Business, de nieuwe naam van de opleiding Media en Entertainment Management.

University of Applied Sciences

Media en Entertainment Management

(B Media en Entertainment Management)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Word jij enthousiast van een baan in de media of entertainmentindustrie? Wil jij werken bij radio, TV of in de muziekindustrie? Of vind jij alle media om ons heen interessant, van magazines tot YouTube en van radio tot Instagram? Ben jij nieuwsgierig, ondernemend, creatief én communicatief? Dan is de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) jouw studie! 

 • Je volgt een brede managementopleiding, waarin je leert creatief en commercieel te denken.
 • Je leert hoe verschillende media werken én hoe je ze succesvol inzet.
 • Zet je eigen onderneming op tijdens je studie, gebruik dat als stageproject en vang zo twee vliegen in één klap!
 • Je leert de productietechnieken in onze eigen leerschool, waar je werkt met up-to- date professionele apparatuur en software.
 • Je kunt een deel van de opleiding in het buitenland volgen.

Lees meer over de ervaringen van Lisa en Hooman!

Loopbaan

Met het hbo-diploma Media en Entertainment Management (MEM) op zak maak je grote kans op een baan in de wereld van media en entertainment. Je kunt aan de slag als productieassistent of producer bij een televisieprogramma of als projectmanager voor evenementen. Maar organisaties zijn ook op zoek naar vakmensen die alle verschillende nieuwe media effectief weten in te zetten. Wie weet word jij marketingmanager bij een groot (internationaal) bedrijf en regel jij hoe dit bedrijf op allerlei manieren communiceert met haar doelgroepen. Wil je liever zelfstandig ondernemer worden? Tijdens de studie leer je hoe je dit aanpakt. Je kunt zelfs je eigen bedrijf als stageproject gebruiken, waardoor je snel meters maakt!

Veelzijdig werk 


Als mediaprofessional denk je in concepten, geef je leiding aan een creatief team en weet je hoe je verschillende communicatiemiddelen en -technieken inzet. Het is niet te voorspellen welke media over een paar jaar hot zijn, maar als mediaprofessional weet jij het vliegensvlug in te zetten.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • mediaplanner
 • bladmanager
 • producer
 • online marketeer
 • marketingmanager

Tijdens mijn MEM-studie kreeg ik de mogelijkheid om alle mediadisciplines te leren kennen: print, audiovisueel, nieuwe media en muziek. Ik heb daar de basis gelegd voor alles wat ik nu doe: schrijven, vormgeven, videoproducties, social media, etc.
Daisy Scholte
MEM alumnus

Opleiding

Tijdens de opleiding Media en Entertainment Management (MEM) staat crossmediaal denken en werken centraal. In deze managementopleiding leer je hoe de nieuwe media werken en hoe je ze het beste kunt inzetten. Hoe zorg je ervoor dat jouw boodschap zo goed mogelijk overkomt? In vier jaar word je zo opgeleid tot een veelzijdige mediaprofessional.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met de verschillende multimediatechnieken en -middelen. Je leert de praktijk kennen door zelf mediaproducties te maken als een magazine of een filmpje. Daarnaast volg je vakken als statistiek, management, mediarecht, marketing, ethiek, organisatiekunde en bedrijfseconomie. Je leert zo op een brede manier te kijken naar de wereld van media en entertainment.  Meer over de inhoud van het eerste jaar.

Jaar 2

Verdieping leerstof

Tijdens het tweede jaar leer je meer over de koppeling tussen de praktijk- en managementkant van de mediawereld. Je volgt hiervoor lessen in media-analyse, human resource management, marketingcommunicatie, merkenmanagement en conceptontwikkeling. Verder leer je meer over de financiële kant en het organiseren van een mediaproductie. Meer over de inhoud van het tweede jaar.

Jaar 3

Specialisatie en buitenlandse kansen

In dit jaar verstevig je je leidinggevende vaardigheden en je kennis over strategisch management. Je werkt aan een mediaopdracht voor een opdrachtgever en geeft leiding aan eerstejaars studenten. Je gaat je specialiseren in een minor, maar je kunt ook kiezen voor een half jaar uitwisseling of een Grand Tour op een buitenlandse campus van Stenden Hogeschool. Meer over de inhoud van het derde jaar.

Jaar 4

Stage en afstudeerscriptie

Je werkt verder aan je specialisatie en gaat voor langere tijd op stage. Je gaat hiervoor zelf op zoek naar een bedrijf dat past bij wat je wilt en wat je geleerd hebt. Misschien wel je toekomstige werkgever. Je rondt je opleiding af met een afstudeeropdracht. Dit kan een losse opdracht zijn, of onderdeel van je stage. Meer over de inhoud van het vierde jaar.

Meer weten over de inhoud van de opleiding en de vakken die je volgt? Bekijk de opleidingsinhoud van Media en Entertainment Management.

Ben je benieuwd naar de stages bij Media en Entertainment Management? Bekijk onderstaand de vlog van Tjalina en krijg een indruk van haar stage bij RTL Late Night.


Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Media en Entertainment Management.

Download de brochure van Media en Entertainment Management

Specialisatie

Media en Entertainment Management is een brede opleiding. In het derde jaar kun je je specialiseren door minors te volgen: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm.

Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op de Stenden-campus op Bali of in Thailand (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden.

De minors van Media en Entertainment Management:

 • Music Management: Je specialiseert je in alle aspecten van de exploitatie van muziek, met andere woorden: hoe je je brood hiermee verdient. Je kunt deze minor zowel in het Nederlands als in het Engels volgen.
 • Intrapreneurship: Je doet in deze Engelstalige of Nederlandstalige minor ervaringen op die je helpen je professionele houding te versterken en ondernemend te zijn binnen een zelfgezochte (netwerk)organisatie.
 • Integrated Digital Marketing in Bangkok: Je leert om een solide digitale strategie te ontwikkelen. Hoe kun je door middel van digitale marketing aanwezig zijn? Naast je creatieve skills leer je ook om je hands-on technische skills te ontwikkelen. Bangkok wordt gerekend tot een creatieve hotspot, gelegen in een gebied waarin twee derde van de wereld bevolking leeft. Het is daarom extra waardevol je minor hier te volgen.

Benodigd diploma

Voor de opleiding Media en Entertainment Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • E&M,
  • C&M*),
  • N&T,
  • N&G

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een havo-diploma? Dan ben je met de profielen E&M, N&T en N&G direct toelaatbaar.

   

  *) Met het profiel C&M zonder Economie of M&O in je pakket ben je niet direct toelaatbaar. Je kunt toegelaten worden zodra je de toelatingstoetsen positief hebt afgerond.

 • vwo
  • E&M,
  • C&M,
  • N&T,
  • N&G
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou. 

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Vrijstelling

Heb je een relevante mbo-opleiding afgerond? Dan kun je misschien vrijstellingen krijgen. Vraag ernaar bij iStudy: (058) 244 11 00.

Vwo-diploma? Volg de opleiding in 3 jaar!

Heb je een vwo-diploma? Dan kun je in drie jaar je Bachelor halen met de driejarige Media en Entertainment Management (MEM) Instroom vwo. Klik hier voor meer informatie

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Media en Entertainment Management studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Kosten voor deelname: € 80,-

Internationaal Diploma

Heb je een Internationaal Diploma? Stenden accepteert de volgende internationale diploma’s:

 • International Baccalaureate (IB) Diploma or European Baccalaureate Diploma
 • Vijf behaalde GCSE/GCE ‘O’ Level plus twee behaalde ‘A’ Level

Stenden accepteert ook andere diploma’s, hiervoor gelden aanvullende eisen. Bekijk de lijst met toegelaten diploma’s. Wordt jouw diploma niet genoemd? Neem dan contact op met Studentzaken.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Leeuwarden

Taal

Nederlands, Engels

Kosten

Kosten opleiding Media en Entertainment Management
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers, minors, excursies € 1.750,- opleiding

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Media en Entertainment Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Media en Entertainment Management in Elsevier Beste studies

Bekijk hoe onze opleiding Media en Entertainment Management het doet in vergelijking met andere opleidingen in het Beste studies onderzoek van Elsevier.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com