Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Pabo (verkort).

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Pabo (verkort).

University of Applied Sciences

Pabo (Verkort)

(B Opleiding tot leraar Basisonderwijs)

Bachelor Degree

visual page

In het kort

Kun jij goed met kinderen omgaan, geef je graag het goede voorbeeld en wil je kinderen iets leren? Lijkt jou een baan leuk waarin geen dag hetzelfde is? En heb je een hbo- of wo-opleiding afgerond? Dan is de voltijd verkorte pabo jouw studie!

  • Je maakt grote kans op een baan: vanaf 2016 groeiende vraag naar leraren.
  • Je wordt opgeleid tot juf of meester in het basisonderwijs maar je kunt ook andere kanten op.
  • Je volgt een intensieve opleiding van twee jaar.
  • Je kunt kiezen voor vele soorten onderwijs.
  • Je staat tijdens de opleiding veel voor de klas.

Loopbaan

Met het hbo-diploma pabo op zak kun je voor de klas. Dat spreekt voor zich. Maar je kunt ook andere kanten op met het pabo-diploma.

Inspirerend beroep

Als juf of meester heb je een inspirerende, creatieve, maar ook verantwoordelijke baan. Met jouw vakkennis weet je hoe je kinderen van verschillende leeftijden, culturele achtergronden en met verschillende talenten het beste kunt begeleiden. Daarbij werk je zelfstandig, maar je werkt ook veel samen met collega's, ouders en andere onderwijsprofessionals.

Beroepen

Met de pabo kun je aan de slag als:

  • leraar basisonderwijs
  • educatief medewerker
  • remedial teacher
  • programmamaker bij media
  • (adjunct)directeur

Opleiding

De verkorte pabo is een brede en praktijkgerichte opleiding. Je brengt veel tijd door in de basisschool en ontwikkelt daar je onderwijskundige, pedagogische en didactische capaciteiten. De verkorte pabo is ook wel bekend onder de officiële naam Verkorte opleiding tot leraar basisonderwijs.

Jaar 1

Inzichten

Je krijgt inzicht in het basisonderwijs en in de leef- en belevingswereld van kinderen. Je gaat in op de pedagogische-didactische en op de theoretische kant van het vak: wat is opvoeden? Hoe denken kinderen? En hoe communiceer je met kinderen? Die theorie breng je in de praktijk op je stageschool. Daar geef je delen van lessen en krijg je inzicht in de gang van zaken in de groep.

Jaar 2

Zelfstandigheid en afstuderen

Je verdiept je onder andere in verschillende visies, werkvormen en pedagogisch-didactische inzichten. Je krijgt steeds meer verantwoordelijkheid, wordt begeleid op afstand en leert zelfstandig voor de klas te staan. Je loopt een paar dagen per week stage en sluit de opleiding af met een praktijkonderzoek.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Pabo verkort.

Kies jouw pabo

Bij Stenden kies je de pabo die het beste bij je past. Er zijn drie verkorte pabo's op drie locaties. Zij hebben een gemeenschappelijk lesprogramma, elk met een eigen richting.

Tweejarige pabo in Leeuwarden

Leren van elkaar en met elkaar. Daar gaat het om op de pabo in Leeuwarden. Op de wekelijkse lesdag besteed je volop aandacht aan theorie en je persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast loop je stage. Ook kun je extra bevoegdheden halen zoals in het christelijk basisonderwijs en het Fries (Frysk Foech).

Tweejarige opleiding pabo (TOP) in Assen

De praktijk van het onderwijs staat centraal in Assen, naast natuurlijk je persoonlijke en theoretische ontwikkeling. In twee jaar loop je acht stages, die je steeds afsluit met een voortgangsgesprek. Zo'n gesprek is de basis voor de volgende periode. Je maakt je het lesaanbod eigen en gaat je steeds meer specialiseren. Bijvoorbeeld in vernieuwingsonderwijs zoals Jenaplan, Dalton en Montessori, of in bewegingsonderwijs. Ook kun je het diploma christelijk basisonderwijs behalen.

Individueel studietraject (VONDST) in Meppel

In Meppel doorloop je een individueel studietraject, VONDST geheten. Je kunt op elk moment in het jaar starten. Je gaat een keer per maand naar een studiebijeenkomst. Je onderhoudt contact met je studiebegeleider, loopt stage en doet veel zelfstudie via de digitale leeromgeving. Hoe lang je over de opleiding doet, hangt af van jouw inzet en competenties. Voor dit individuele studietraject heb je een zelfstandige werkhouding nodig.

Benodigd diploma

Voor de verkorte pabo-opleiding heb je een hbo- of wo-diploma nodig.

Entreetoets

In het eerste jaar leg je entreetoetsen af voor de vakken taal, rekenen en wereldoriëntatie.

Aantonen hbo-niveau

Heb je geen hbo- of wo-diploma maar werk je wel op hbo-niveau? Dan kun je aantonen dat je het vereiste niveau hebt door het assessment Aantonen hbo-niveau te doen.

Intakeprocedure

Nadat je je hebt ingeschreven, nodigen we je uit voor een intakegesprek. In dat gesprek bekijken we of de pabo-opleiding bij je past.

Praktisch

Start

September (Assen, Leeuwarden)
Instroom gehele jaar (Meppel)

Locatie

Leeuwarden, Assen, Meppel

Taal

Nederlands

Lerarenbeurs

Ben je al leraar en wil je een bachelor-, master- of post initiële masteropleiding gaan volgen? Dan kom je wellicht in aanmerking voor een Lerarenbeurs. Bekijk de voorwaarden van de Lerarenbeurs op de website van DUO

Kosten

Kosten opleiding pabo
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018
boeken, readers€ 750,- opleiding

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding in het onderwijs of de gezondheidszorg voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Voor Pabo (verkort) bedraagt het instellingscollegegeld €3.500. Heb je al een bachelor- of masteropleiding behaald, maar doe je voor het eerst een opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg dan is er sprake van een uitzondering en betaal je het wettelijke collegegeld. 

Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven zelf ook inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de Pabo-opleiding het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com