Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Ga naar de website van NHL Stenden voor actuele informatie over onze opleidingen. 

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Ga naar de website van NHL Stenden voor actuele informatie over onze opleidingen. 

University of Applied Sciences

Polymer Engineering

(M Polymer Engineering (joint degree))

Master Degree, deeltijd

visual page

In het kort

Ben jij nieuwsgierig, nauwkeurig, analytisch en meer dan gemiddeld geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen? Werk je in de kunststofindustrie en wil je je verder specialiseren in hoogwaardige kunststoffen? Dan is de Master Degree-opleiding Polymer Engineering jouw studie!

  • Je ontwikkelt je tot expert op het snijvlak van chemie en polymeertechnologie.
  • Je bent van grote waarde voor gerenommeerde technische bedrijven.
  • Je behaalt in twee jaar je Master Degree-diploma.
  • Je studieprogramma is in nauwe samenwerking met de industrie ontwikkeld.
  • Je krijgt les van deskundige gastdocenten.

Loopbaan

Met een Master Degree-diploma Polymer Engineering op zak heb je alles in huis voor een interessante carrière. Je bent gewild bij tal van grote bedrijven die de mogelijkheden van kunststoffen willen benutten, zoals DSM, Philips Consumer Lifestyle, Attero, Schoeller Arca, Dyka, Wavin, API, PEZY, Cumapol en Teijin Aramid.

Hoogwaardige kunststoffen zijn niet meer weg te denken uit onze hightech samenleving. Voor de verdere ontwikkeling ervan is specialistische kennis vereist. De industrie is daarom hard op zoek naar engineers en chemisch technologen die begrijpen hoe kunststoffen zich gedragen en die weten hoe het productieproces het beste ingericht kan worden.

Uitdagend vak

Als expert in de polymer engineering heb je een uitdagend en boeiend vak. Je ontwikkelt hoogwaardige, duurzame kunststoffen en onderzoekt het gedrag van kunststoffen in zeer grote productieomgevingen. Met jouw kennis van materialen en inzicht in het productieproces ben jij als geen ander in staat om productieprocessen te ontwerpen en in te richten en om een ketenaanpak te realiseren, een werkwijze waarbij alle betrokken organisaties optimaal samenwerken.

Beroepen

Je kunt verder willen ontwikkelen als:

  • onderzoeker
  • adviseur
  • procesontwerper

Opleiding

In de opleiding Polymer Engineering komen twee werelden samen: die van de toegepaste engineering en de chemische technologie. De opleiding gaat over het ontwikkelen van hoogwaardige, duurzame kunststoffen: sterke, lichte, kunststoffen met een lange levensduur die geschikt zijn voor recycling en hergebruik. Over de materialen én de manier van produceren. Het studieprogramma is volledig afgestemd op de behoeften van de industrie.

De opleiding duurt twee jaar en is ingedeeld in drie semesters waarin je één dag studeren combineert met vier dagen werken. Na ieder semester volgt een fulltime onderzoeksweek. Je rondt je opleiding af met een Master-thesis: een onderzoeksproject bij je eigen werkgever. Polymer Engineering is een gezamenlijke Master-opleiding van Stenden Hogeschool en Hogeschool Windesheim.

Semester 1

Polymer Chemistry

Je bestudeert de eigenschappen van kunststoffen en bekijkt het ontwikkelen van duurzame kunststoffen in het licht van industriële toepassingsvragen.

Semester 2

Polymer Engineering

Je leert meer over het gedrag van polymeren in industriële productietoepassingen en over het inrichten van productieprocessen.

Semester 3

Polymer Design Engineering

Je verdiept je in de inrichting van hedendaagse productieprocessen: van grootschalige productie tot customized toepassingen. Actuele onderwerpen zoals recycling en upcycling, smart materials en (bio)composieten komen aan de orde.

Nieuw: losse module, traineeship of onderzoek

De master is opgebouwd uit drie onderdelen: Polymer Chemistry, Polymer Engineering en Polymer Design Engineering. De modules zijn ook als losse cursus te volgen, mits je aan de toelatingseisen voldoet. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, of ben je starter op de arbeidsmarkt en beschik je (nog) niet over een geschikte werkomgeving, neem dan contact met ons op om de mogelijkheden van een traineeship te bespreken. Het volgen van de master in combinatie met een onderzoeksproject binnen Green PAC behoort ook tot de mogelijkheden. Neem contact met ons op om alle mogelijkheden te bespreken.

Vaardigheden

Je bouwt je wetenschappelijke vaardigheden en vaardigheden op het gebied van projectmanagement uit. Je verdiept je in sturing geven aan onderzoek, verslagleggen, een literatuurstudie opzetten en modellen evalueren en valideren.

Netwerk

Je werkkring is een belangrijk leergebied. Je voert er praktijkopdrachten uit en past er nieuw verworven kennis toe. Door een actieve houding en het inbrengen van praktijkvoorbeelden, leer je daarnaast van je medestudenten. Je investeert dus niet alleen in je eigen kennis en persoonlijke ontwikkeling, maar ook in het opbouwen van een netwerk waarmee je jouw positie - én die van je werkgever - versterkt in de kunststofindustrie.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Download de brochure Master Polymer Engineering.

Benodigd diploma

Hbo-bachelordiploma Applied Sciences of Engineering en een baan in de polymeerchemie of polymeer engineering of een vergelijkbare werkkring waarin deze expertisegebieden tot het werk behoren. Voldoe je niet aan de toelatingseisen, of ben je starter op de arbeidsmarkt en beschik je (nog) niet over een geschikte werkomgeving, neem dan contact met ons op om de toelatingsmogelijkheden te bespreken.

Praktisch

Startdatum

September 2017 (het volgende verwachte startmoment is in september 2019)

Locatie

Emmen en Zwolle

Taal

Engels

Kosten

Kosten opleiding Polymer Engineering
soort kosten bedragperiode
collegegeld Windesheim€ 7.500,- jaarlijks
boeken, readers € 500,- eenmalig

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com