Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Technische Informatica.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Technische Informatica.

University of Applied Sciences

Technische Informatica

(B Technische Informatica)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Heb jij een passie voor digitale techniek en wil je tot in detail weten hoe je iPad, laptop en smartphone werken? Ben je onderzoekend, creatief en zoek je graag naar oplossingen voor ingewikkelde problemen? Dan is de opleiding Technische Informatica jouw studie!

 • Je maakt grote kans op een baan, ook internationaal.
 • Je doet veel praktijkopdrachten in kleine groepen.
 • Je leert alles over de laatste computertechnologieën en hoogwaardige apparatuur.
 • Je krijgt de kans te werken met innovatieve apparaten, zoals een 3D-printer, domotica en robotica.
 • Je volgt de propedeuse van Informatica en legt zo een brede basis voor een carrière in de ICT.

Loopbaan

Met een Bachelor Degree-diploma Technische Informatica op zak maak je grote kans op een interessante baan in de informatietechnologie. Misschien kom je wel te werken bij een van die bekende bedrijven in binnen- of buitenland die hoogtechnologische machines en systemen ontwikkelen! Maar je kunt ook aan de slag bij een kleine dynamische onderneming die behoefte heeft aan een technische ICT-er die slimme oplossingen bedenkt.

Uitdagend werk

In een wereld waarin automatisering en digitalisering steeds belangrijker worden, neem jij als technisch informaticus een belangrijke plaats in. Je hebt uitdagend en boeiend werk. Jij zorgt voor de verbinding tussen mensen en machines. Met jouw vakkennis ontwikkel je software die ingewikkelde technische apparaten bestuurt, zoals mobiele telefoons, smartwatches, navigatiesystemen, tablets, drones, auto's en nog veel meer.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • software-engineer
 • embedded systems engineer
 • technisch programmeur
 • technisch ICT-consultant
 • zelfstandig ICT-specialist

Opleiding

De opleiding Technische Informatica gaat over embedded systemen, informatiesystemen, programmeerbare logica, FPGA's en programmeertalen. In vier jaar word je opgeleid tot specialist op deze gebieden.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeusefase maak je kennis met je toekomstige vakgebied. Je volgt hetzelfde programma als de studenten Informatica en krijgt zo een brede oriëntatie op ICT. Je werkt in kleine groepen aan echte praktijkopdrachten. Je ontwerpt bijvoorbeeld een webwinkel of maakt een multimediapresentatie voor een bedrijf. Of je ontwikkelt een compleet nieuw spel. Wil je na dit jaar toch een andere richting binnen de Informatica op? Dan kan je eenvoudig van opleiding switchen. Meer over de inhoud van het eerste jaar.

Jaar 2

Verdieping leerstof

Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Daarnaast leer je hoe je software en hardware kunt programmeren. Je houdt je bezig met embedded systems: elektronische systemen die geïntegreerd zijn in gebruiksartikelen of apparaten, om ervoor te zorgen dat ze naar behoren werken. Meer over de inhoud van het tweede jaar.

Jaar 3

Stage en praktijk

Je verdiept je verder in de digitale techniek en houdt je bezig met programmeerbare logica: het configureren van een chip. Je maakt zelfs een eigen computer! Ook breng je je kennis en ervaring in praktijk tijdens een stage in binnen- of buitenland. Zo krijg je een goed beeld van de verschillende beroepen en functies in je vakgebied. Meer over de inhoud van het derde jaar.

Jaar 4

Afstudeerfase

Je rondt de opleiding af met een zes maanden durende praktische afstudeeropdracht. Deze opdracht voer je uit bij een bedrijf of organisatie, misschien wel je toekomstige werkgever! Meer over de inhoud van het vierde jaar.

Meer weten over de inhoud van de opleiding en de vakken die je volgt? Bekijk de opleidingsinhoud van Technische Informatica.

Vaardigheden

Naast de vakinhoudelijke lessen doe je ook praktische vaardigheden op zoals projectmatig werken en communiceren met de eindgebruiker. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten (zoals een 3D-printer, domotica en robotica) werken, waarmee je alles kunt ontwerpen en realiseren.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Technische Informatica.

Informatica

Ben je gek op games en computeren en wil je software tot in detail begrijpen? Dan is de opleiding Informatica jouw studie!

Specialisatie

Minors

Het laatste jaar kan je kiezen voor minors: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm.

Benodigd diploma

Voor de opleiding Technische Informatica heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • vwo
  • N&T,
  • N&G,
  • E&M met wisB,
  • C&M met wisB
 • havo
  • N&T,
  • N&G,
  • E&M met wisB,
  • C&M met wisB
 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Economie en Administratie of Handel en Ondernemerschap? Dan moet je met ingang van studiejaar 2015-2016 aan aanvullende eisen voldoen. Kom je uit een ander mbo-domein, dan gelden deze eisen niet voor jou.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

Vrijstelling

Met een vwo diploma, technische mbo-opleiding of een mbo-ICT opleiding kun je in aanmerking komen voor vrijstelling en/of een verkorte opleidingsduur. Vraag ernaar bij iStudy: 058 244 11 00.  

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Technische Informatica studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Emmen

Taal

Nederlands

Kosten

Kosten opleiding Technische Informatica
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers € 300,- opleiding

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Technische Informatica het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com