Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Ad Tourism Management.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Ga naar de website van NHL Stenden voor actuele informatie over onze opleidingen. 

University of Applied Sciences

Tourism Management

(Ad Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs)

Associate degree, voltijd

visual page

In het kort

Betekent toerisme voor jou meer dan een vakantie naar de zon? Ben je creatief, praktisch, communicatief en wil je graag werken in regionaal toerisme of recreatie? Dan is de Associate degree-opleiding Tourism Management jouw studie! Vanaf februari 2017 biedt Stenden deze opleiding in zowel Emmen als Leeuwarden aan. 

 • Je kunt al na twee jaar aan de slag in de toeristische sector.
 • Je doet veel (internationale) praktijkervaring op door de stage van 20 weken in het tweede jaar.
 • Je besteedt veel aandacht aan duurzaam toerisme.
 • Je kiest voor de beste Tourism Management opleiding van Nederland (Keuzegids Hoger Onderwijs 2016 en Elsevier Beste Studies 2015).
 • Na afronding van je Associate degree kun je zonder vertraging in jaar drie van de Bachelor Degree instromen.

Loopbaan

Met het diploma Associate degree Tourism Management op zak kun je als assistent-manager aan de slag in het toerisme of de recreatie. Dit kan bij een touroperator, toeristisch bureau, bungalowparkketen maar ook binnen een bedrijf of (semi-)overheidsinstelling.

Afwisselend werk

Je hebt afwisselend werk. Je werkt aan de ontwikkeling van nieuwe toeristische producten en diensten en ondersteunt bij het verbeteren van bestaande producten. Je hebt een visie op duurzaam toerisme.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • assistent-product- of salesmanager, bijvoorbeeld bij een touroperator
 • assistent-manager, bijvoorbeeld van een bungalowparkketen

Opleiding

In de opleiding Tourism Management staat duurzaam toerisme centraal. Je leert alles over het stedelijk en landelijk toerisme. Je doet veel praktijkervaring op in binnen- en buitenland.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

Je leert over de belangrijkste aspecten van toerisme zoals de rol van de natuur, organisaties, markten en andere toeristische bronnen. Naast een algemene introductie zijn leiderschap, management, strategie en besluitvorming hoofdthema’s. Je voert praktijkopdrachten uit in een Europese stad, een toeristische regio en aan de Middellandse Zee. Daarnaast ga je dieper in op de marketing van toeristische producten en leer je een toeristisch product voor een specifieke doelgroep te ontwikkelen.

Jaar 2

Verdieping leerstof

Je gaat zeven maanden op stage bij een bedrijf in de toeristische sector. Je rondt je opleiding af met een onderzoek voor dit bedrijf. Deze opdracht noemen we de Proeve van Bekwaamheid.

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken. Naast PGO krijg je hoor- en werkcolleges, gastcolleges, werk je aan projecten, ga je op werkveldbezoek en meer.

Vreemde talen

Wil je in het buitenland werken, dan moet je je moderne vreemde talen tot in de puntjes beheersen. Je krijgt les in het Nederlands, maar ook in het Engels en in het tweede jaar ook in een tweede moderne vreemde taal. In het tweede jaar schrijf je je verslagen in het Engels.

Doorleren

Wil je na twee jaar studeren verder leren? Dan kun je zonder vertraging in jaar drie van de Bachelor Degree Tourism Management in Leeuwarden instromen. De opleidingen sluiten naadloos op elkaar aan. Ben je daarna nog niet klaar met studeren, kun jij je verder specialiseren door voor één van onze Masters te kiezen. Je hebt daarbij de keuze uit:

Accreditaties en keurmerken

De Bachelor-opleiding International Tourism Management heeft de volgende accreditaties en keurmerken:

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van de Associate degree Tourism Management.

Benodigd diploma

Voor de opleiding Tourism Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • C&M econ of m&o
  • E&M
  • N&T
  • N&G

   

  Aanvullende eisen profiel C&M
  Heb je een havo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten.  Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • vwo
  • C&M econ of m&o
  • E&M
  • N&T
  • N&G

   

  Aanvullende eisen profiel C&M
  Heb je een vwo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten.  Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen
  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Je moet slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie en een mogelijkheid tot aanmelden is te vinden op www.toelatingstoetsen.nl.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag de opleiding Associate degree Tourism Management doen? Meld je dan aan voor de 21+ toets.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Emmen, Leeuwarden (vanaf februari 2017)

Taal

Nederlands

Kosten

Kosten opleiding Tourism Management
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,-2017/2018
boeken, readers € 500,eerste jaar
fieldtrips € 550,- eerste jaar 

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Tourism Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com