Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Tourism Management.

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Tourism Management.

University of Applied Sciences

Tourism Management

(B Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Betekent toerisme voor jou meer dan zon, zee en palmbomen? Ben jij commercieel ingesteld, ondernemend, met oog voor duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen? Dan is de opleiding Tourism Management jouw studie!

 • Je kiest voor de beste bekostigde opleiding Tourism Management van Nederland (Keuzegids Hogeronderwijs 2017).
 • Je door studie, stage en field trips in het buitenland veel internationale ervaring op.
 • Je besteedt veel aandacht aan duurzaam toerisme.
 • Je (internationale) stage van 28 weken in het vierde jaar vergroot jouw kans op een baan.
 • Na afronding van je Bachelor kun je doorstromen naar één van onze Masterprogramma’s.

Lees meer over de ervaringen van Barbara!

Loopbaan

Met het hbo-diploma Tourism Management op zak kun je overal ter wereld aan de slag in management-, beleids- en adviesfuncties binnen de toeristische sector. Denk aan grote bedrijven als TUI en Thomas Cook, citymarketingbureaus, themaparken, cruisemaatschappijen, luchtvaartmaatschappijen, maar ook overheidsinstellingen. Ook kun je een eigen bedrijf opzetten.

Afwisselend werk

Als professional in het toerisme ben je specialist op het gebied van reisproducten en -diensten. Je bent de spin in het web en hebt afwisselend werk. Je hebt een visie op duurzaam toerisme en weet hoe je inspeelt op de sterk veranderende sector.

Beroepen

Je kunt aan de slag als:

 • inkoop- of salesmanager, bijvoorbeeld bij een touroperator
 • marketing- en communicatiemanager
 • regiomanager van een reisbureau
 • beleidsmedewerker bij de overheid
 • contracting Manager of Product Manager (bijvoorbeeld bij een cruisemaatschappij)
 • event Manager (bijvoorbeeld bij een themaparken)

Opleiding

Duurzaam toerisme staat centraal in de opleiding. Je leert alles over de invloed van toerisme op verschillende culturen, het milieu en de economische belangen die hierbij een rol spelen. Met andere woorden: hoe stel je commerciële dienstverlening in dienst van de ontwikkeling van bestemmingen.

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeuse leer je over de belangrijkste aspecten van toerisme zoals de rol van de natuur, organisaties, markten en andere toeristische bronnen. Naast een algemene introductie zijn leiderschap, management, strategie en besluitvorming de hoofdthema’s. Daarnaast ga je dieper in op marketing van toeristische producten en maak je een toeristisch product op basis van opdrachten van ons onderzoeksinstituut ETFI of uit de praktijk. Meer over de inhoud van het eerste jaar

Jaar 2

Verdieping leerstof

Je verdiept je in de duurzaamheid van toerisme en het vinden van een juiste balans tussen natuur, winst en menselijk welzijn. Je leert hoe je marketing kunt gebruiken om bestemmingen te promoten. Verder is er aandacht voor touroperating en servicemanagement. Meer over de inhoud van het tweede jaar

Jaar 3

Specialisatie en buitenlandse kansen

Je professionaliseert je verder en verdiept je in onderzoeksmethoden en -technieken. Je voert samen met vier of vijf andere studenten een grote onderzoeksopdracht uit.  Door  het kiezen van twee minoren (een speciaal keuzevak) specialiseer je je in een specifiek gebied van Tourism Management. Veel van onze studenten kiezen de Grand Tour en volgen één of beide minoren op één van onze campus sites (Zuid-Afrika, Thailand, Qatar of Bali) in het buitenland. Je kunt er ook voor kiezen om een semester in het buitenland te studeren bij één van onze partneruniversiteiten. Uiteraard kun je jouw minoren ook in Leeuwarden volgen. Meer over de inhoud van het derde jaar

Jaar 4

Stage en afstuderen

Alles wat je geleerd hebt, ga je nu in de praktijk brengen. Je gaat zeven maanden op stage in binnen- of buitenland. Je rondt je opleiding af met een afstudeeropdracht. Met deze afstudeeropdracht laat je zien dat je op academisch niveau de toeristische sector kunt analyseren en vertalen in probleemstellingen en oplossingen. Meer over de inhoud van het vierde jaar

Meer weten over de inhoud van de opleiding en de vakken die je volgt? Bekijk de opleidingsinhoud van Tourism Management.

Ben je benieuwd hoe een lesdag bij de opleiding Tourism Management eruit ziet? Bekijk onderstaand de vlog van studente Hannah. 


Onderzoek en praktijk

Tijdens de gehele opleiding werk je veel in de praktijk. Dit doe je in opdracht van bedrijven, onze lectoraten,  ons toeristisch onderzoeksinstituut Stenden ETFI of het Centre of Expertise Leisure, Tourism and Hospitality (CELTH) waar de opleiding deel van uitmaakt. Daarnaast ga je meerdere keren tijdens je studie op internationale fieldtrip.

Om onderzoeksgegevens en kennis binnen het onderwijs en werkveld te delen zijn niet alleen veel onderzoekers maar ook drie lectoraten verbonden aan de opleiding. De lectoraten zijn:

Vaardigheden

Binnen Stenden wordt de onderwijsmethode Probleemgestuurd onderwijs (PGO) gebruikt. Met PGO leer je oplossingsgericht denken. Je ontwikkelt vaardigheden voor het werken in een team en leert werken met studenten met verschillende culturele achtergronden. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals managementvaardigheden, vergader- en presentatietechnieken. Naast PGO krijg je hoor- en werkcolleges, gastcolleges, werk je aan projecten, ga je op werkveldbezoek en meer.

De opleiding Tourism Management is een Engelstalige opleiding. Daarnaast kies je in het tweede jaar een tweede moderne vreemde taal. Je kunt kiezen uit Frans, Duits of Spaans.

Doorstuderen

Wil je je na vier jaar studeren verder specialiseren? Kies dan voor één van onze Masters. Stenden biedt twee internationale Masters aan:

Stenden biedt voor beide Masters de mogelijkheid om een Dual Award te behalen. Naast de Stenden Master kun jij je inschrijven voor een Master of Science (MSc), een internationaal aansprekende titel, aangeboden via de University of Derby, Groot-Brittannië.

Heb jij de minor Tourism Geography & Planning tijdens het Bachelor programma met succes afgerond, dan kun je instromen in de Master Cultural Geography van de Rijksuniversiteit Groningen.

Accreditaties en keurmerken

De Bachelor-opleiding Tourism Management heeft de volgende accreditaties en keurmerken:

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Tourism Management.

Specialisatie

In het derde jaar kun je je specialiseren door minors te volgen: keuzevakken waarmee je je verdiept in een bepaald onderwerp of je verbreedt door een nieuw onderwerp toe te voegen. Zo geef je je eigen studie vorm. Je kunt minors volgen in Leeuwarden maar ook op een Stenden-campus in Qatar, Zuid-Afrika, Thailand of Bali (Grand Tour). Je kunt ook minors van andere opleidingen kiezen zodat je je academische vaardigheden kunt verbreden.

De minors van Tourism Management:

 • Heritage Experience Management (Leeuwarden): gericht op het management van natuurlijk en cultureel erfgoed. Je onderzoekt niet alleen de toeristische mogelijkheden, maar richt je ook op het behoud en de bescherming van dit erfgoed. Je werkt in opdracht van lokale bedrijven aan bijvoorbeeld de ontwikkeling van een app of belevenis gerelateerd aan erfgoed. Dit doe je in samenwerking met mbo-studenten waardoor je ervaring opdoet op het gebied van management en cocreatie.
 • Outdoor Leadershop and Adventure (Leeuwarden): gericht op het plannen en (bege)leiden van outdoor-activiteiten. Denk hierbij aan klimmen, mountainbiken, survival, e.d. Je leert in de praktijk wat er komt kijken bij ondernemen in deze sector; hoe zet je een bedrijf op, wat betekent het
  om leiding te geven, met welke problemen, kansen en uitdagingen word je geconfronteerd en hoe ga je hier mee om? Daarnaast leer je duurzame toeristische producten en innovatieve strategieën ontwikkelen. Wat zijn dit eigenlijk en hoe zijn deze in te zetten?
 • Community Based Tourism (Thailand): over kleinschalig toerisme in ontwikkelingslanden in samenwerking met ontwikkelingsorganisaties en de toeristische industrie.
 • International Destination Branding (Qatar): over hoe events worden gebruikt om een merk identiteit te creëren en een bestemming concurrerend te maken.
 • Tourism Geography & Planning (Leeuwarden): een nieuw pre-master programma rond geografie en toerisme. Het pre-master programma bestaat uit een minordeel, plus een onderzoekscriptie. Stenden biedt deze pre-master aan in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Na afronding van de pre-master, en van de bacheloropleiding, kun je rechtstreeks instromen in de éénjarige Master of Science opleiding Cultural Geography van deze universiteit. Dit programma wordt vanaf september 2017 ook in Leeuwarden aangeboden. Je specialiseert je dan verder in Tourism Geography en Tourism Planning.

Benodigd diploma

Voor de opleiding Tourism Management heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • C&M econ of m&o
  • E&M
  • N&T
  • N&G

   

  Aanvullende eisen profiel C&M
  Heb je een havo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • vwo
  • C&M econ of m&o
  • E&M
  • N&T
  • N&G

   

  Aanvullende eisen profiel C&M
  Heb je een vwo-diploma met profiel C&M? En heb je geen Economie of M&O in je pakket? Dan moet je een toelatingstoets M&O of Economie met een voldoende afsluiten. Meer informatie over deze toets en bijbehorende cursus en een mogelijkheid om je hiervoor aan te melden vind je op toelatingstoetsen.nl.

 • mbo
  • niveau 4

   

  Aanvullende eisen
  Heb je een diploma mbo niveau 4 en kom je uit het mbo-domein Techniek en Procesindustrie, Zorg en Welzijn of Voedsel, Natuur en Leefomgeving? Dan moet je aan aanvullende eisen voldoen. Je moet slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie en een mogelijkheid tot aanmelden is te vinden op www.toelatingstoetsen.nl.

Driejarig programma vwo'ers

Kom je van het vwo en voldoe je aan onze instroomeisen? Dan kun je de opleiding in drie jaar doorlopen. Om erachter te komen of jij geschikt bent voor de intensieve driejarige Tourism Management-opleiding, willen we zeker weten dat je niveau op het gebied van Engels en Economie hoog genoeg is. We vragen je daarom om voor deze vakken een toelatingsexamen te doen. Haal je voor beide toetsen een voldoende, dan kun je aan het driejarige programma beginnen. Lukt dat niet, dan kun je instromen in de vierjarige variant. Meer informatie over het driejarige programma.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Tourism Management studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Leeuwarden

Taal

Engels

Kosten

Kosten opleiding Tourism Management
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018 
boeken, readers € 500,- eerste jaar
fieldtrips€ 550,- eerste jaar 
fieldtrips€ 750,- tweede jaar 

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Tourism Management het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com