Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Werktuigbouwkunde. 

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Op de website van NHL Stenden vind je de actuele informatie van de opleiding Werktuigbouwkunde. 

University of Applied Sciences

Werktuigbouwkunde

(B Werktuigbouwkunde)

Bachelor Degree, voltijd

visual page

In het kort

Heb je een doe-mentaliteit en ben je geïnteresseerd in het ontwerpen en verbeteren van producten? Dan is de opleiding Werktuigbouwkunde jouw studie!

 • Je maakt grote kans op een baan.
 • Je leert nieuwe producten ontwikkelen en werkt met innovatieve apparaten.
 • Je brengt wat je leert, gelijk in de praktijk.
 • Je kunt je stage en je afstudeeropdracht in het buitenland doen.
 • Je krijgt veel persoonlijke aandacht tijdens je studie.

Loopbaan

Met het hbo-diploma Werktuigbouwkunde op zak kun je aan het werk in allerlei technische en commerciële functies in binnen- en buitenland.

Technisch specialist 


Je bent een technisch specialist die creatief is, goed kan organiseren en commercieel kan denken. Je kunt zelf nieuwe en duurzame producten ontwikkelen en maken. Je weet hoe je de wensen van de consument moet vertalen naar techniek en andersom. Daarnaast adviseer je bedrijven over bijvoorbeeld energiezuinig produceren.

Beroepen

Je kunt aan de slag als: 

 • (system) engineer
 • productiemanager
 • sales engineer
 • maintenance engineer
 • consultant of kwaliteitsmanager

Opleiding

Werktuigbouwkundige toepassingen en het ontwikkelen van duurzame producten staan centraal in de opleiding. Naast techniek is er veel aandacht voor de organisatorische en commerciële kant van productontwikkeling. 

Jaar 1

Kennismaking met beroep

In de propedeuse maak je kennis met je toekomstige beroep. Je volgt vakken als wiskunde, methodisch ontwerpen, materiaalkunde en constructieleer. Je doet projecten om deze kennis gelijk toe te passen in de praktijk. Meer over de inhoud van het eerste jaar.

Jaar 2

Verdieping leerstof

Je gaat dieper in op de stof waarmee je al kennismaakte. Er is veel aandacht voor duurzame productontwikkeling en ontwerpen, sterkteleer, warmteleer, stromingsleer en quality engineering. Je doet projecten om deze kennis gelijk toe te passen in de praktijk. Meer over de inhoud van het tweede jaar.

Jaar 3

Stage en praktijk ?

Je duikt nu echt in de praktijk: je gaat op stage in binnen- of buitenland. Je past je kennis en ervaring toe in de praktijk. Je krijgt een goed beeld van verschillende beroepen en functies en komt erachter wat het beste bij jou past. Meer over de inhoud van het derde jaar.

Jaar 4

Specialisatie en afstudeeropdracht

Door een speciale keuzevakken (minors) te volgen specialiseer je je in een specifiek gebied van werktuigbouwkunde. Je kunt minors volgen in Emmen maar ook in Osnabrück. Je rondt je opleiding af met een afstudeeropdracht. Meer over de inhoud van het vierde jaar.

Meer weten over de inhoud van de opleiding en de vakken die je volgt? Bekijk de opleidingsinhoud van Werktuigbouwkunde.

Kenniscentrum

Tijdens de gehele opleiding werk je veel in de praktijk. Dit doe je in opdracht van bedrijven, maar ook voor onze lectoren. Zo is er het lectoraat Duurzame Kunststoffen, dat gespecialiseerd is in duurzame kunststoftechnologie. Ook werkt de opleiding Werktuigbouwkunde samen met het Kenniscentrum Stenden Pre

Vaardigheden

Met het probleemgestuurd onderwijs leer je oplossingsgericht denken. Ook ontwikkel je praktische vaardigheden zoals vergader- en presentatietechnieken. In de Fabrication Laboratory (Stenden MyConcept) leer je met innovatieve en hoogwaardige technische apparaten werken. In het kunststoflab mag je aan de slag met allerlei spuitgietmachines waarmee je bijvoorbeeld producten van duurzame kunststoffen kunt maken.

Meer weten

Benieuwd naar het complete overzicht van de opleiding? Vraag de brochure aan van Werktuigbouwkunde.

Specialisatie

In het vierde jaar kun je je verdiepen in speciale onderwerpen van je opleiding. Dat doe je door keuzevakken (minors) te volgen. Deze kun je in Emmen volgen maar ook aan de Hochschule Osnabrück. Je kunt hier een minor over kunststoftechniek volgen en daarna afstuderen. Je krijgt dan een Nederlands en een Duits bachelordiploma. 
De minors van Werktuigbouwkunde in Emmen:


 • Productontwikkeling: over onderzoek, ontwerpen, ontwikkelen en vermarkten van een product. Je leert een behoefte uit de markt om te zetten naar een passend ontwerp.
 • Kunststof: onderzoek naar de eigenschappen en toepassingen van duurzame kunststoffen. Je leert alles over cradle 2 cradle concepten en levenscyclusanalyses. Je sluit de minor af met een opdracht vanuit het Kenniscentrum Stenden PRE of het bedrijfsleven.
 • Engineering: over ontwerpen en ontwikkelen van een machine of systeem. Je onderzoekt, ontwerp en ontwikkelt een geregeld perssysteem of een solar boot.

Benodigd diploma

Voor de opleiding Werktuigbouwkunde heb je een van de volgende diploma's en profielen nodig:

 • havo
  • N&T,
  • N&G nat of nlt (we adviseren je ook wiskunde B in je pakket te kiezen, maar dit is niet verplicht)
 • vwo
  • N&T,
  • N&G nat of nlt (we adviseren je ook wiskunde B in je pakket te kiezen, maar dit is niet verplicht)
 • mbo
  • niveau 4 (werktuigbouwkunde, mechatronica of fijnmechanische techniek, bij voorkeur met wis- en natuurkunde)

  Aanvullende eisen

  Heb je een diploma mbo-niveau 4, dan zijn er met ingang vanaf studiejaar 2015-2016 aanvullende eisen voor studenten uit de mbo-domeinen Economie en Administratie en Handel en Ondernemerschap. Studenten mbo-niveau 4 uit de overige mbo-domeinen zijn direct toelaatbaar. Mbo-niveau 4 studenten, die niet uit het mbo domein Techniek komen, krijgen een adviesgesprek waarin de motivatie en kennis van exacte vakken worden besproken.

Toelatingstoetsen

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan moet je slagen voor één of meer toelatingstoetsen. Meer informatie over de toetsen en hoe je je kunt voorbereiden vind je op de website Toelatingstoetsen.nl.

21+

Ben je ouder dan 21 jaar, voldoe je niet aan de toelatingseisen en wil je toch graag Werktuigbouwkunde studeren? Meld je dan aan voor het toelatingsexamen.

Praktisch

Start

September 2017
Februari 2018

Locatie

Emmen

Taal

Nederlands


Kosten

Kosten opleiding Werktuigbouwkunde
soort kosten bedragperiode
wettelijk collegegeld*)€ 2.006,- 2017/2018

*) Heb je al een bachelor- of masteropleiding voltooid? Of voldoe je niet aan een andere voorwaarde voor het wettelijk collegegeld? Dan betaal je het instellingscollegegeld (€ 7.900,-) en niet het wettelijk collegegeld. Op de website van DUO vind je meer informatie over het wettelijk en instellingscollegegeld. We geven inzicht in de manier waarop het instellingscollegegeld wordt vastgesteld.

Studeren kost altijd meer dan alleen het collegegeld. Inschrijving en het behalen van studiepunten voor de studie wordt niet gerelateerd aan de gevraagde extra bijdrage.

Studie in Cijfers

Nieuwsgierig hoe de opleiding Werktuigbouwkunde het doet in vergelijking met dezelfde opleiding bij andere hogescholen? Hiervan krijg je een goed beeld in Studie in Cijfers, ook wel de studiebijsluiter genoemd.

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com