Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Kies jij voor één van onze opleidingen? Je vindt ze vanaf nu op www.nhlstenden.com

Stenden en de NHL bundelen hun krachten. Kies jij voor één van onze opleidingen? Je vindt ze vanaf nu op www.nhlstenden.com

University of Applied Sciences

Wanneer je hebt besloten om te studeren, komt er opeens een groot aantal dingen verantwoordelijkheden en andere zaken op je af. Ook op financieel gebied verandert er een hoop wanneer je begint met studeren. De kosten van studeren bestaan uit meer dan alleen het collegegeld. Boodschappen, uitgaan, sporten… Maar studeren, wat kost dat eigenlijk?

Wat kost studeren?

De kosten van studeren bestaan uit studiegerelateerde uitgaven, zoals collegegeld en studiemateriaal, en uit bijkomende uitgaven, zoals huur, vervoer en boodschappen. Als student moet je rekening houden met ongeveer €2000 per jaar aan collegegeld, met daarnaast enkele honderden euro’s per maand aan overige uitgaven. Een aantal van deze kosten staat vast, maar een aantal wordt bepaald door je leefwijze. Hieronder vind je informatie over de kosten van studeren en een aantal handige tips om geld te besparen.

Met welke uitgaven krijg je als student allemaal te maken? Welke toeslagen heb je recht op? Hoeveel mag je bijverdienen? MijnStudiePlan maakt je wegwijs in de kosten voor studeren en in de mogelijkheden voor inkomsten.

Collegegeld betalen

Sta je ingeschreven bij Stenden Hogeschool, dan betaal betaal je collegegeld. Er zijn twee vormen van collegegeld. Het wettelijk collegegeld en instellingscollegegeld.  Het bedrag dat je moet betalen is afhankelijk van je situatie. Het wettelijk collegegeld voor het studiejaar 2017-2018 bedraagt € 2.006. Meer over betaling en restitutie van collegegeld.

Studiefinanciering

Iedere Nederlandse student onder de 30 jaar die een voltijd of duale opleiding volgt aan het hbo of een universiteit heeft recht op studiefinanciering. Dit is een lening die je na je studie moet terugbetalen. Naast deze lening kun je ook nog in aanmerking komen voor een aanvullende beurs, dit is afhankelijk van het inkomen van je ouders. De aanvullende beurs is een gift en hoeft dus niet terugbetaald te worden. Voor meer informatie verwijzen we je naar de website van DUO.

Vervoer

Als student heb je recht op het studentenreisproduct. Dit is te koppelen aan een persoonlijke ov-chipkaart en zorgt ervoor dat je gratis of met korting gebruik kunt maken van het openbaar vervoer. Je kunt kiezen tussen een week- of een weekendproduct, waarmee je doordeweeks of in het weekend gratis kunt reizen. De resterende dagen kun je in de trein of bus stappen met een studentenkorting van 40%. Dit is erg handig voor studenten die nog thuis wonen en met de trein of bus naar school reizen, maar ook als je in het weekend terug gaat naar je ouders. 

Je studentenreisproduct is ook geldig in schoolvakanties, met uitzondering op de zomervakantie. We raden je dus zeker aan om op vrije dagen of in één van de vakanties je ov-chipkaart te gebruiken om een dagje weg te gaan! Zo bespaar je kosten op benzine of treinkaartjes en kun je er even lekker tussenuit.

Meer informatie kun je vinden op de website van het Studentenreisproduct.

Studiemateriaal

Afhankelijk van je studie zal je als student extra moeten betalen voor studiemateriaal als boeken, readers, een laptop, schriften, pennen en andere producten die nodig zijn om mee te kunnen doen met de studie. Hoeveel geld je kwijt bent aan studiemateriaal verschilt per opleiding, maar ook per jaar. Een laptop is namelijk tijdens je studie een eenmalige aankoop, terwijl de lijst met boeken die je nodig hebt per studiejaar verschilt. 

Een tip om geld te besparen: neem eens een kijkje op websites als Marktplaats en Bol.com om erachter te komen of het benodigde materiaal ook tweedehands te verkrijgen is! Studenten bieden vaak na het afronden van een studiejaar hun boeken weer te koop aan, hier kun je dus van profiteren. Ook kun je bij  voordeelwinkels vaak een heleboel schriften, pennen, stiften en andere kantoorartikelen vinden tegen een voordelige prijs.

Huisvesting

Een groot deel van de studenten besluit tijdens hun studie hun vleugels uit te slaan en op zichzelf te gaan wonen. Een eigen studio, appartement of een gezellige kamer in een studentenhuis, er is keuze genoeg. De huur die je betaalt voor je eigen plekje verschilt op basis van veel factoren, waaronder grootte, voorzieningen en locatie. Het voordeel aan 'op kamers gaan' is natuurlijk dat je al je dagelijkse bezigheden lekker dicht in de buurt hebt zitten. Vaak is het mogelijk om met maximaal tien minuten fietsen op alle belangrijkste plekken in de stad te zijn.

Een aantal tips bij het zoeken van een kamer:

  • Wees niet bang om vragen te stellen over het huis, de kamer, de huurbaas e.d.
  • Bekijk (kritisch) de kamer of het appartement met je eigen ogen voor je een beslissing neemt.
  • Kijk ook eens buiten Leeuwarden: dit is vaak goedkoper en met de bus of trein nog steeds goed bereikbaar.
  • Kies een plekje waar jij je op je gemak kunt voelen! 

Als je besloten hebt om op zoek te gaan naar je eigen plekje, zijn er verschillende mogelijkheden.

Facebook

Op Facebook worden momenteel veel kamers gezocht en aangeboden. Er bestaat een aantal gespecialiseerde Facebook-pagina’s en groepen die als doel hebben zo snel mogelijk een kamer te vinden of te verhuren. Er worden dagelijks kamers aangeboden op Facebook en vaak sta je direct in contact met toekomstige huisgenoten die een nieuwe bewoner zoeken. Ook bespaar je door gebruik te maken van deze opties op makelaars- en registratiekosten, die zich bij andere methodes wel voordoen. Je kunt alvast een kijkje nemen bij deze pagina’s of groepen:

Online platforms

Er bestaat een lange lijst aan websites die de mogelijkheid geven voor kamerverhuurders om hun kamers aan te bieden op internet. Een aantal van deze websites vraagt een bepaald bedrag, eenmalig of per maand, om van hun service gebruik te maken. Ook zijn er websites te vinden die deze dienst gratis aanbieden. Een aantal voorbeelden van deze kamerverhuur-websites:

Makelaars

Een andere optie is het benaderen van een makelaar die huisvesting voor studenten aanbiedt. Deze makelaars vragen doorgaans een vergoeding, maar zijn ideaal wanneer je zelf niets kunt vinden. Een aantal voorbeelden van makelaars:

Woningcorporaties

Ten slotte kun je je ook nog inschrijven bij een woningcorporatie. Een woningcorporatie is een organisatie die woonruimte bouwt, verhuurt en beheert. Een woningcorporatie is een stichting en mag dus geen winstoogmerk hebben, hierdoor zijn kamers vaak redelijk betaalbaar. Een aantal voorbeelden van woningcorporaties: 

Boodschappen

De huur is niet de enige uitgave die je doet wanneer je op jezelf woont. Om jezelf te onderhouden zal je af en toe ook langs de supermarkt moeten om levensmiddelen in te slaan. Het Nibud stelt op hun website dat studenten gemiddeld €161 euro per maand kwijt zijn aan boodschappen. Dit is een gemiddelde, het echte bedrag verschilt natuurlijk per persoon.

Wanneer je voor het eerst zelf boodschappen gaat doen, is het erg verleidelijk om van alles en nog wat mee te nemen, eten dat je lekker vindt, ingrediënten die je wilt proberen, producten waarvan je denkt ze nog eens nodig te zullen hebben. Om er voor te zorgen dat je je uitgaven met betrekking tot boodschappen wat onder controle kunt houden, hebben we een aantal tips voor je: 

Download de app van je bank

Op deze manier heb je het overzicht van je uitgaven en inkomsten altijd bij de hand en krijg je een beter beeld van hoe veel geld je uitgeeft. 

Maak een weekplanning

Plan van tevoren wat je die week wilt eten. Op deze manier kun je ook inplannen dat je bepaalde ingrediënten twee keer kunt gebruiken. 

Maak gebruik van je vriezer

Als je een koelkast met vriesvak hebt, gebruik deze dan om overgebleven eten of brood in te vriezen! Zo blijft het veel langer goed en hoef je geen eten weg te gooien. Ook kun je voor meerdere dagen koken, porties invriezen en dan opwarmen in de magnetron! Ideaal voor wanneer je geen zin hebt om te koken. 

Maak een boodschappenlijstje

Bedenk van tevoren wat je nodig hebt, aan de hand van je weekplanning, zo voorkom je dat je in de supermarkt je laat verleiden om dingen te kopen die je eigenlijk niet nodig hebt!

Ga met een volle maag naar de supermarkt

Als je met een lege maag in de supermarkt staat, worden alle producten opeens wel heel aantrekkelijk. Hoe gek deze tip misschien ook klinkt, met een volle maag ben je beter in staat verstandige keuzes te maken met betrekking tot eten en drinken.

Zorgverzekering

Een andere maandelijkse kostenpost waar je studenten vaak over hoort is de zorgverzekering. Van de overheid ontvang je een bijdrage om tegemoet te komen in de kosten, dit heet de zorgtoeslag. Afhankelijk van je verzekering dekt deze toeslag het bedrag wel of niet volledig. Op de website van je verzekeringsbedrijf vind je meer informatie over je zorgverzekering.

Uitgaan, ontspanning en sport

Naast studeren, overleven en naar school gaan, heb je natuurlijk ook nog vrije tijd. Iets drinken in de stad, uit eten met je vrienden, een avondje naar de bioscoop, een abonnement nemen bij de sportschool, dit alles kost natuurlijk ook geld. Wat studenten aan deze vrijetijdsbestedingen kwijt zijn verschilt enorm per persoon. Houd er in ieder geval rekening mee dat je huur, je collegegeld en je boodschappen over het algemeen voor gaan. De rest is aan jou. 

Vanaf 2018 gaan Stenden Hogeschool en NHL Hogeschool fuseren! We gaan verder als één hogeschool: NHL Stenden Hogeschool.

Ga verder naar www.stenden.com